На території Миколаївської області під час розпаювання земель без власника виявилися 31 тис. га полезахисних лісосмуг та 27 тис. га інших лісових ґрунтозахисних насаджень.
Про це йшлося на виїзному засіданні робочої групи постійної комісії Миколаївської обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Воно відбулося під керівництвом депутата обласної ради, начальника Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства Петра Паламарюка.
Безгоспні лісосмуги неабияк страждають: у них йде незаконна вирубка лісових насаджень. Крім цього, робоча група на своєму виїзному засіданні встановила, що після завершення збирання зернових культур на території області деякі господарства спалюють стерню. В результаті вогонь перекидається на лісосмуги і знищує їх. Щоб уникнути таких явищ у майбутньому, робоча група запропонувала низку заходів.
Так, суб’єктам господарювання та державним підприємствам спільно з органами земельних ресурсів, райдержадміністраціями доручено провести інвентаризацію земель, зайнятих під полезахисні смуги. У свою чергу, райдержадміністраціям рекомендується вжити заходів щодо закріплення лісосмуг за потужними або фінансово спроможними землекористувачами.