Саме так має намір вчинити перший заступник голови облдержадміністрації Г. Б. Ніколенко. Він провів зустріч з керівниками Первомайського району та міста Первомайська з приводу встановлення меж райцентру. Позицію "земельщиків" представляв начальник Головного управління Держкомзему у Миколаївській області В. Янчук.
Метою зустрічі було визначення позиції сторін. А вони виявилися не тільки протилежними, а й конфліктними. Місто претендує на 5,5 тисяч гектарів території. В тому числі, на землі ринку Коротченка, вулиці Кам’яномостівської, селища Фрегат і цукрозаводу, радгосп “Підгур’ївський”.
Мерія погодилася поступитися району 550 га спірних територій. У випадку непокори району, представники міськради запропонували силовий метод встановлення межі.
Представники району вийшли з іншим компромісом. Вони згодні поступитися землями, непривабливими для освоєння. Віддавати "ласі шматки" відмовилися категорично. І райрада, і сільські голови апелювали до необхідності врахування інтересів місцевих жителів. Основний акцент зроблено на бюджетних надходженнях від використання землі.
Сторони конфлікту навряд чи дослухалися до раціональних пропозицій обласної влади. Найкраща — потрібно дати економічно обґрунтовані висновки по збитках і доходах у випадку встановлення меж.
Відсутність компромісного бачення проблеми не залишає іншого виходу, окрім адміністративного втручання. Це змушені констатувати представники земельної сфери. Вони нагадали, що Миколаїв — єдиний обласний центр України, в якому встановлені межі. Місто досягло цього не поступками навколишнім селам і районам, а пресуючи їх адмінресурсом.
Відлік часу, відпущений для встановлення межі району і райцентру, почався. Можливо, здоровий глузд отримає гору. І віце-губернатору не доведеться виступати в амплуа картографа.