Начальник Головного управління Держкомзему у Миколаївській області В. П. Янчук виступив на обласному телебаченні. Начальник детально зупинився на земельних проблемах Миколаївщини.
В. П. Янчук відзначив, що для населених пунктів області характерні незаконне використання земель і самозахоплення.
Торік Держземінспекцією проведені тисячі перевірок законності використання землі. Розглядалася законність прийняття рішень органами місцевого самоврядування та виконавчої влади.
На 7 тисячах гектарів рілля виявлені порушення. На цих територіях мали розміщуватися польові шляхи, лісосмуги. При виявленні порушень, інспекція визначає також розмір шкоди, заподіяної державі. Якщо порушник не відшкодовує збитків, до справи береться прокуратура.
Самозахоплення земель в населених пунктах фіксуються за заявами самих землекористувачів. Або за сигналами територіальних громад. В цьому питанні активно працює виконком Миколаївської міськради.
В. Янчук нагадав: раніше самовільно побудований об’єкт через суд оголошувався власністю. Потім за Цивільним та Земельним кодексами у власність переходила і земля. "Сьогодні такі шахрайські заходи вже не працюють", – сказав начальник управління.