Зміст гумусу миколаївських земель наразі становить 3,21%. Понад століття тому, за даними видатного вченого В. Докучаєва, цей показник дорівнював 4,5%. Через виробничу діяльність рілля області втрачає основу родючості.
Частково це пов’язано із захопленням посівами соняшнику. За останні 10 років площі під цією культурою збільшилися у понад 1,5 рази. Вони становлять майже чверть у структурі рілля Миколаївщини.
Це пояснюється структурними змінами під час реформування агропромислового комплексу. У 1990 році на одній і тій самій площі працювало 453 сільгосппідприємств. Зараз це число становить понад 4,5 тис. підприємств і фермерських господарств та півмільйона одноосібних господарств.
Також монокультура соняшника зумовлена високою рентабельністю і мінімальними стартовими видатками на виробництво. Так, витрати на виробництво зернових становлять 58% від ціни реалізації, а соняшника — лише 33%.
Наразі в області вживаються заходи до зменшення площі посівів соняшника. Торік збиральна площа становила 396 тис. га — на 5 тис. га менше, ніж позаторік.
Цього року посіви соняшника передбачені на площі 286 тис. га. У загальній структурі рілля це становитиме 16%.