На Миколаївщині, в місті Первомайську, бачать позитивні результати перегляду нормативно-грошової оцінки землі. Після того, як вона практично збільшилася втричі, це дало змогу місцевому самоврядування поповнювати бюджет власних надходжень та використовувати отримані кошти на ремонт шкіл, дитячих садків, дахів, благоустрій тощо.
– Спільно з міською владою ми розробили нормативно-грошову оцінку землі, – розповіли представники міського управління Держкомзему. – Сьогодні, після двох років, вже можна говорити про результати. На всіх нарадах обласного рівня Первомайськ ставлять за приклад. По тих, хто не бажає переоформлювати і перераховувати орендну плату, йдуть судові процеси, але то одиничні випадки.
Щомісяця видається 400‑500 витягів з нормативно-грошової оцінки. Триває співробітництво з міською радою з питання інвентаризації земель. Цього року ці роботи мають завершитися в цілому по місту.
– Видатки на нормативно-грошову оцінку землі буди чималі — майже 100 тис. грн. Однак вони повністю окупилися протягом 17 днів, після того, як до бюджету почалися надходження. Те ж саме буде з інвентаризацією. Вона виявить облік всіх земель, облік резервних земель, неоформлених земель.
По завершенню інвентаризаційних робіт земельні відносини здійснюватимуться на основі прозорості. Результат, без сумніву, буде позитивним.