Єдиним джерелом для вирішення соціально-економічних проблем в сільському районі є земля, – про це йшлося у ході засідання Ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, що відбулося за участю представників Головного управління Держзем­агентства у Миколаївській області. Кожен керівник районної адміністрації та районної ради повинен розуміти, що ресурс – у прямому сенсі під ногами, – підкреслювали доповідачі в ході обговорення стану справ у земельних відносинах Миколаївщини.
Територіальними органами Держземагентства спільно з податковими установами та органами місцевого самоврядування проведено інвентаризацію земельних ділянок (ріллі).
Кількість проінвентаризованих ділянок склала 53 тис. 203. З них 10 тис. 679 – обробляються власниками самостійно, 42 тис. 524 – передані власниками в оренду суб’єктам господарювання.
Загальна площа земель переданих у власність громадянам при роздержавленні сільськогосподарських підприємств в цих районах складає 320 тис. 651 га.
За результатами проведення нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.07.1995 отримані значення нормативної грошової оцінки 1 гектара угідь (ріллі) по областях.
Середня нормативна грошова оцінка ріллі по Миколаївській області станом на 01.01.1995 становить 3130,00 грн.
Середня вартість 1 га ріллі по Миколаївській області станом на 01.01.2013 становить 10 тисяч 16 гривень і коливається від 8,3 тис.грн. у Новобузькому районі до 12,01 тис.грн. у Кривоозерському районі.
Натомість, податкове навантаження на аграріїв складається з одного фіксованого сільськогосподарського податку.
Вартість землі є базою для оподаткування, базою для виплати паїв. На сьогодні вартісна оцінка тримається на рівні 1995 року.
У той же час власну продукцію сільгоспвиробники реалізують за світовими цінами.
В результаті проведеної інвентаризації земельних ділянок виявлено різницю між проінвентаризованими земельними ділянками і загальною площею земель переданих у власність громадянам при роздержавленні сільськогосподарських підприємств. Вона становить 36 тис. 880 га (по Арбузинському, Братському, Врадіївському, Кривоозерському та Первомайському районах).
На сьогодні в області 200 тис. 495 селян стали власниками сертифікатів на право на земельну частку (пай), з яких 199 тис. 746 – це 99,6%, отримали належні їм сертифікати.
Вже 196, 962 тис. селянам оформлені та видані державні акти на право власності на земельні ділянки тому для цих – власників реальних земельних ділянок – земельні відносини вийшли на якісно інший рівень. Робота у цьому напрямку в області практично завершена.
Власники землі повинні чітко розуміти, яка її вартість. Адже вони не обробляють, а переважно здають паї в оренду. Нині спостерігаємо підвищення оплати за користування землею з 3% до 4-6%.