для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, для ведення садівництва, для індивідуального дачного будівництва, а також інформацію про процедуру надання земельних ділянок та оформлення прав власності на них
Надання земельних ділянок у власність військовослужбовцям, які виконують завдання по здійсненню антитерористичної операції буде відбуватися в межах норм, які визначені ст. 121 Земельного кодексу України. Відповідно до даної статті громадяни можуть набувати у власність безоплатно із земель державної або комунальної власності земельні ділянки:
– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
– для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.
Необхідно зауважити, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання (стаття 116 Земельного кодексу України).
Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами здійснюється у порядку визначеному ст. 118 Земельного кодексу України.
В межах насалених пунктів виділенням земельних ділянок громадянам займаються сільські, селищні та міські ради. Тому і військовослужбовці із земельним питанням також повинні звертатись до відповідного органу місцевого самоврядування. Якщо бажана земельна ділянка знаходиться за межами населених пунктів (землі сільськогосподарського призначення), то потрібно звертатись з клопотанням до Головного управління Держземагентства в Миколаївської області з документом, який підтверджує участь у антитерористичній операції.
У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.
Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки підлягає погодженню в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України.
Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність. При цьому слід зауважити, що право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права, яке оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 125, 126 Земельного кодексу України).