QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіМіністерство аграрної політики і продовольства України розробило принципово нову систему кредитування галузі під іпотеку землі. Це дозволить залучити додаткові інвестиції до аграрного сектору, привести його фінансове забезпечення у відповідність до технологічних потреб. Про це відповідаючи на запитання журналістів, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
Як повідомляє прес-служба міністерства, М. Присяжнюк зазначив, що для розвитку інфраструктури аграрного ринку потрібно 180 млрд грн на найближчі 45 років. «Загалом основні засоби виробництва потребують капіталовкладень для оновлення на суму 250 млрд грн на такий самий період. Крім того, для забезпечення нормальної роботи галузі тваринництва потрібно 43 млрд грн на рік, рослинництва — 57 млрд грн на рік», — сказав міністр.
Тому, підкреслив М. Присяжнюк, Мінагропрод розробив принципово нову систему кредитування агропромислового сектору. «Стратегічними напрямами реформування сільського господарства у 2011 році має стати розроблення заходів щодо приведення фінансово-економічного забезпечення АПК у відповідність до технологічних потреб. Нами напрацьовано найкращі практики кредитування аграрного сектора з урахуванням європейського досвіду, який ми уважно вивчали та переймали протягом останнього року. Особливу увагу звернули на фінансово-економічний розвиток сільської громади, зокрема з урахуванням можливої застави земельних ділянок. При цьому наша позиція незмінна — земля продаватиметься виключно фізичним особам і лише громадянам України. Система кредитування під іпотеку землі дозволить залучити додаткові інвестиції в АПК», — зазначив голова Мінагропроду.
«Крім іпотеки землі як основної застави для отримання кредиту, нова система передбачає створення Державного земельного фонду як інституту контролю за оборотом земель та управління землями державної власності. Також Мінагропрод пропонує створити Державний земельний іпотечно-інвестиційний банк і запровадити обов’язкове страхування сільськогосподарської продукції», — заявив М.Присяжнюк.
За його словами, селяни, які не бажають займатися сільськогосподарською діяльністю, зможуть продати свою землю за реальними цінами, отримавши таким чином початковий капітал для підприємництва. Також нова схема кредитування передбачає запровадження пільгового кредитування (до 10% річних) через спеціалізований банк.
«Проте для залучення додаткових інвестицій в АПК шляхом нової системи кредитування потрібна чітка співпраця всіх органів влади. Зокрема, питання реформування законодавчої бази на сьогодні є ключовими», — додав міністр.

(За матеріалами газети “Реклама на село”)QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області