Кадастровий номер означає, що інформацію про ваш земельну ділянку і про ваше право на неї внесено до системи кадастру. Тобто держава визнала вас власником і зобов’язана захищати ваше право власності. Кадастровий номер означає, що межі вашої ділянки ніхто не змінить і що ви не втратите її через підробку документів шахраями. Тобто не стільки держава, скільки ви, як власник, зацікавлені в присвоєнні ділянці цього номера.
Цифри, з яких складається кадастровий номер — це індивідуальний цифровий код із дев’ятнадцяти цифр, який може мати лише ваша земельна ділянка, в документації під цим номером фіксуються якісні та кількісні характеристики земельної ділянки. Він присвоюється під час державної реєстрації ділянки і зберігається за нею протягом усього часу її існування.
При переході прав від одного власника до іншого кадастровий номер земельної ділянки залишається без змін.
Не маючи кадастрового номера, земельну ділянку не можна не лише продати, але й заповісти чи подарувати. Кадастровий номер обов’язково вказується в усіх документах, що посвідчують право громадянина володіти та розпоряджатися землею — договорах, угодах, витягах, охоронних зобов’язаннях, свідоцтвах, повідомленнях та довідках.
Якщо у вас акт старого зразка і ви хочете отримати кадастровий номер, вам треба звернутися до землевпорядної організації, яка має відповідну ліцензую. Це може бути державна і недержавна організація – на вибір, якій ви більше довіряєте. Перелік таких організацій є в районному відділі Держкомзему.
До землевпорядної організації необхідно подати чотири документи: заяву про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, нотаріально засвідчену копію державного акту, копії вашого паспорта та ідентифікаційного коду. Після укладання договору землевпорядна організація проводить топографо-геодезичні роботи, щоб встановити межі земельної ділянки в натурі, створює технічну документацію із землеустрою та передає її на погодження до територіального відділу Держкомзему — за місцем розташування земельної ділянки. А довідку про присвоєння кадастрового номера ви особисто маєте отримати в територіальному органі Держкомзему.

І. Голубєва, начальник відділу Держкомзему у Врадіївському районі
(Газета "Вісник Врадіївщини", 30.03.2011 р.)