Так, у листопаді відбулося 6 “круглих столів” у Кривоозерському, Новобузькому, Очаківському, Єланецькому районах та місті Южноукраїнську. В них взяло участь близько 130 осіб.
Учасники заходів свідомі: прийняття законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення – найважливіший крок до відкриття повноцінного функціонування ринку земель. Це також надання можливості власнику нарешті скористатися своїм конституційним правом.
Серед основних пропозицій – реєстрація юридичних осіб та підприємців, які займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва, повинна відбуватися за місцем розташуванням земельної ділянки. Це дозволило б збільшити прибуткову частину місцевих бюджетів.
Видається доцільною і норма щодо земель сільськогосподарського призначення, права оренди на які будуть продаватися не лише на аукціонах, а й на конкурсах. Тоді покупець зможе запропонувати не тільки найвищу ціну за земельну ділянку, а й більш ефективне її використання. Запалюється “зелене світло” й для інших умов – створення додаткових робочих місць, додержання умов сівозмін та структури посівних площ, утримання великої рогатої худоби тощо.
Тому сьогодні головне завдання землевпорядників, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування — продовження діалогу з населенням, всебічне роз’яснення змін до проектів земельного законодавства.