10.01.2013 в малому залі міськвиконкому відбулася нарада під керівництвом міського голови Володимира Чайки з питань надання адміністративних послуг.
Першим питанням на порядку денному було обговорення ускладненої роботи Держкомзему у місті Миколаєві. Начальник управління земельних ресурсів Миколаївської міської ради Мороз А.І. повідомив, що у зв’язку із змінами в земельному законодавстві на сьогоднішній день повністю паралізована робота з надання земельних ділянок в оренду. Це пов’язано з тим, що громадянам та підприємцям для узгодження проектів землеустрою необхідно надати обмінний файл з межами ділянки, виконаний у програмі НКС (Національна кадастрова система), яка на сьогоднішній день не функціонує.
У зв’язку з цим, неузгоджені проекти землеустрою не можуть бути винесені на розгляд сесії міської ради.
Також було зазначено, що сьогодні відбудеться селекторна нарада глави Держземагенства з його територіальними органами, на якому повинні будуть вирішитися проблемні питання погодження проектів землеустрою.
Міський голова Володимир Чайка дав доручення начальнику управління земельних ресурсів Морозу А.І. по закінченню зазначеної селекторної наради зв’язатись із заступником глави Держкомзему у місті Миколаєві Дроботом В.В. і розібратися в ситуації, що склалася.
Але як виявилося, це не єдина проблема для громадян у погодженні проектної документації із землеустрою. Так, у зв’язку з неодноразовим внесенням змін до ст. 186-1 Земельного кодексу України, сталася плутанина в процедурі узгодження проектної документації.
Залишається незрозумілим, хто ж повинен приймати участь в узгодженні проектів землеустрою і в якому вигляді воно повинно проходити, як висновок комісії або як окремі узгодження.
Розібратися в цьому питанні Володимир Чайка так само доручив начальнику управління земельних ресурсів Морозу А.І. спільно із заступником начальника Держкомзему у місті Миколаєві Дроботом В.В.