11 лютого відбулася робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації за участю в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області Наталії Ільчанінової та начальника відділу землеустрою управління землеустрою та охорони земель Юрія Яськіва. Захід відбувся під головуванням першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Романчука.
Робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації щодо надання земельних ділянок учасникам АТО
До порядку денного внесено питання виділення земель воїнам-учасникам антитерористичної операції у Миколаївській області, зокрема у Жовтневому районі.
Запрошено обласного військового комісара Олександра Іванова, військового комісара Жовтневого району Сергія Білого.
Робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації щодо надання земельних ділянок учасникам АТО
Відкриваючи нараду, Микола Романчук зазначив про необхідність координації роботи всіх органів влади не лише у Жовтневому районі, а й у Миколаївській області. Перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації подякував керівнику землевпорядної служби за плідну співпрацю та готовність допомогти.
Робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації щодо надання земельних ділянок учасникам АТО
«Наталія Ільчанінова неодноразово приймала участь та виступала ініціатором конкретних дій задля повноцінного та справедливого забезпечення земельними ділянками учасників АТО. Керівництвом облдержадміністрації та Головного управління Держгеокадастру проводилися спільні наради не лише з представниками влади, а й з волонтерськими організаціями, самими воїнами-учасниками антитерористичної операції, – повідомив Микола Романчук. – Тому якщо наразі виникають труднощі конкретно в Жовтневому районі, необхідно оперативно знайти вирішення питання».
Керівник землевпорядної служби області навела статистичні дані про хід отримання військовослужбовцями земельних ділянок. Так, учасники АТО та члени родин загиблих військовослужбовців отримали 2 730 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення 3 504 земельних ділянок на Миколаївщині. Загальна площа відведених земель становить 5 063 га. Зокрема, у Жовтневому районі отримали 205 заяв. З них, за станом на теперішній час, опрацьовано більше 90% клопотань на земельні ділянки загальною площею понад 300 га.
Робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації щодо надання земельних ділянок учасникам АТО
Під час обговорення проблем, що можуть виникати у процесі оформлення всіх необхідних документів, виконувач функцій та повноважень голови райдержадміністрації Тетяна Коновалова порушила питання недостатньої обізнаності учасників АТО у самій процедурі.
«Так, одним із важливих нюансів залишається оформлення та подання пакету необхідних документів військовослужбовцями. – підкреслила Наталія Ільчанінова, – Ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу щодо правильності написання заяви, завірення копій документів, що посвідчують особу, отримання та обов’язкової наявності довіреності для представників тих учасників АТО, які наразі знаходяться у зоні бойових дій. Надано доручення територіальним органам Головного управління області щодо консультування військовослужбовців та співпраці з сільськими, селищними радами, керівниками райдержадміністрації. Але це залежить також від ефективної роботи і місцевих державних адміністрацій та їх представників, центрів надання допомоги демобілізованим військовослужбовцям. Тому ми ще раз закликаємо до співпраці та координації роботи».
Робоча нарада у Жовтневій районній державній адміністрації щодо надання земельних ділянок учасникам АТО
Наталія Ільчанінова зазначила, що надання наказу Головного управління Держгеокадастру області ще не посвідчує право власності на отриману земельну ділянку. Для завершення процедури оформлення необхідно отримати підтверджуючий документ в органах Міністерства юстиції.
«Не треба боятися людей, – підсумувала в.о. начальника землевпорядної служби області. – Керівництво, працівники Головного управління завжди йдуть назустріч заявникам. Так, не кожного разу є взаєморозуміння між органами влади і громадянами. Тому маю надію, що спільними зусиллями ми зможемо зламати стереотип «недоступних» та «непробивних» чиновників, а проблемних питань буде дедалі менше».