Програмний продукт, розроблений фахівцями Держземагентства для кадастрової системи, може приносити країні колосальні кошти, якщо перетворити його на систему геопросторових даних.
У нас є основа – електронна карта України, на неї можна накладати будь-які інформаційні шари. У цьому випадку ми наклали кадастровий шар: кордони населених пунктів, районів, земельних ділянок і дані про них. Уже сьогодні розгорнулися роботи над тим, щоб додати інформаційний шар про рельєф, якість ґрунту та оцінку землі. Але, крім цього, можна накладати і бази іншого роду, наприклад, надра, ліси, водні ресурси, містобудівні об’єкти, інженерні комунікації тощо.
У результаті виходить глобальна уніфікована система геопросторових даних, що дає можливість приймати комплексні рішення та ефективно управляти ресурсами. За наявності такої системи стане точно відомо, скільки в нас землі, точні дані про її якість, де точно вона розташована, які характеристики ґрунтів, рельєфу, режими використання, у скільки її оцінено, які комунікації проведено тощо. І все це в режимі моментального доступу. Міністерства і відомства – це окремі структури, які мають свої власні бази, ведуть їх переважно на папері і не бачать картини в цілому в масштабах держави. У цьому разі, коли буде створено систему, коли об’ємно можна побачити всі ресурси країни, – це шлях до ефективного управління, шлях до залучення інвестицій.
Перший крок уже зроблено. При всіх тих проблемах і питаннях, які обговорює громадськість, у тому числі й непрофесійна, Держземагентство України діє за чітко визначеним планом, його фахівці реально оцінюють ситуацію та усвідомлюють помилки. Попереду дуже багато роботи, щоб усе виправити і розвивати кадастр у цивілізованих європейських традиціях.