Так уже повелося у житті кожного колективу, що в переддень професійного свята підбивають підсумки роботи, аналізують проблемні питання. Про здобутки та завдання сьогодення відділу Держкомзему в Новоодеському районі бесіду з його начальником Павлом Пантелійовичем Гетою веде відповідальний секретар "Променя" Світлана Козбур.
— Павле Пантелійовичу, з якими досягненнями зустрічає своє професійне свято землевпорядна служба району?
— Наша повсякденна копітка робота — це реалізація державної політики у сфері регулювання земельних відносин. У 2010 році громадянам видано 2699 державних актів на право власності на земельні ділянки, державним установам і організаціям — 15 державних актів на право постійного користування земельними ділянками. Сформовано банк даних цих державних актів.
Зареєстровано 3524 договори оренди з орендною платою три і більше відсотків. Відділом розглянуто 2686 звернень громадян із надання платних послуг для укладання цивільно-правових угод, отримання пільг, відстоювання своїх прав у суді тощо.
Для спрощення процедури оформлення землевпорядної документації з 2010 року вона розглядається комісією при райдержадміністрації з питань, пов’язаних з погодженням документації землеустрою. Замовники тепер не ходять інстанціями, щоб узгодити документацію. Цю роботу організовує відділу Держкомзему. Протягом минулого року комісією узгоджено більше 100 проектів землеустрою.
Слід зазначити, що в 2010-ому продано п’ять земельних ділянок несільськогосподарського призначення на території міської ради площею 3,7 гектара, вартість яких склала 693 тисячі гривень. Ці кошти використані на поліпшення інфраструктури Нової Одеси, зокрема, покращення матеріальної бази дитячих дошкільних закладів, реконструкцію мереж водопостачання й водовідведення.
Також торік розпочато роботу з приватизації земель двох останніх підприємств на Новоодещині, які підлягають паюванню — ДП "Шовкопідприємство Гребеники" і ВАТ "Новоодеський". Вже розроблено проекти приватизації та організації території земель, що підлягають паюванню.
Протягом минулого року розроблено й три проекти землеустрою щодо організації та встановлення території природно-заповідного фонду — ботанічних пам’яток природи: "Вовча балка" в м. Нова Одеса, "Себинська" (Себинська сільська рада), "Богодарівка" (Новосафронівська).
Розпорядженням облдержадміністрації від 22 листопада 2010 року затверджено проект землеустрою з організації та встановлення меж ландшафтного заказника місцевого значення "Михайлівський степ". Тож із десяти об’єктів, природно-заповідного фонду в п’яти вже встановлено межі, що дає можливість охорону даних територій і використовувати їх за цільовим призначенням.
— А як здійснюється контроль за раціональним використанням та охороною земель?
— Спеціалістами відділу протягом 2010 року було здійснено 65 перевірок додержання земельного законодавства землекористувачами та землевласниками. Складено й розглянуто 62 протоколи про адміністративні правопорушення. Винесено 61 постанову про притягнення до адмінвідповідальності порушників у вигляді штрафу на суму 16 592 гривні, які повністю сплачені.
Це невжиття заходів із боротьби з бур’янами, невиконання природоохоронного режиму використання земель, обробіток земельних ділянок без правовстановлювальних документів, їх самовільне зайняття
Щодо 24 самовільно зайнятих земельних ділянок нараховано шкоду на суму 164 тисячі гривень, які сплачено в місцевий бюджет.
— Над якими завданнями землевпорядники району працюватимуть у подальшому?
—  Відділом Держкомзему подано на затвердження районною радою Програму розвитку земельних ресурсів у Новоодеському районі на 2011-2014 роки, основним завданням якої є завершення земельної реформи на території району. Для цього необхідно зробити інвентаризацію всіх земель, провести розмежування земель державної та комунальної власності, поновити нормативно-грошову оцінку земель населених пунктів, яка виконана більше десяти років тому.
Наприклад, у 2010 році зроблено нормативно-грошову оцінку земель с. Костянтинівки за рахунок надходжень від відшкодування втрат земель сільськогосподарського призначення. У результаті цього податки до місцевого бюджету повинні зрости в 4-10 разів. А всього на проведення нормативно-грошової оцінки земель інших населених пунктів району з місцевих бюджетів треба виділити 427 тисяч гривень.
У районі не проведено інвентаризацію земельних ділянок жодного населеного пункту, бо для цього потрібне фінансування в сумі 6327 тисяч гривень із місцевих бюджетів. У 2011 році на ці цілі передбачено 64,564 тисячі гривень лише в п’яти сільських радах – Антонівській, Баловненській, Бузькій, Гур’ївській і Себинській.
— Кого з колег ви хотіли б відзначити з нагоди професійного свята?
— Незважаючи на скорочення штату, що відбулося в цьому році у відділі, спеціалісти виконують усі поставлені перед установою завдання. Моєю правою рукою є заступник М. Ю. Попова, яка має вищу землевпорядну освіту. Бухгалтер Н. В. Матіна — сумлінна, не потребує контролю, вказівок чи зауважень. Професійно виконує великий обсяг роботи завідувач сектора земельних ресурсів Ю. А. Кузьмішина.
Найбільш старанно ставляться до виконання своїх обов’язків землевпорядники Підлісненської сільської ради М. М. Лагай, Троїцької — Т. І. Гаврюткіна, Новопетрівської — А. Л. Заблоцький, Гур’ївської – А. В. Горбалінський, з якими ми тісно співпрацюємо.
— Що б ви хотіли побажати у День землевпорядника?
— Робота спеціалістів землевпорядної служби району — багатогранна й відповідальна, потребує глибоких фахових знань і практичних навичок. Тому хочу подякувати їм за нелегку працю, побажати щасливого довголіття, міцного здоров’я й достатку. Хай це свято додасть кожному з вас більше тепла, віри та надії на краще!
— Дякую за розмову.

(Газета "Промінь", 12.03.2011 р.)