З початку року у Миколаївській області із сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва вилучено 6,07 га земель. Більшу частину цих земель складають сільськогосподарські угіддя. Нараховані втрати сільськогосподарського виробництва становлять 185,05 тис. гривень. Отримані кошти направлені до бюджетів різних рівнів та будуть використані для поліпшення стану земель в регіоні.
Керівник землевпорядної служби області Наталя Ільчанінова зазначила, що відшкодування втрат сілськогосподарського виробництва є одним із важливих засобів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. Відшкодовані кошти напрявляються до місцевих органів самоврядування за чітким цільовим призначенням.
«Важливо розуміти, що втрати сілськогосподарського виробництва – це не збитки власників та користувачів земельних ділянок. Правовий інститут відшкодування збитків і втрат передбачений законодавством лише стосовно земель сільськогосподарського землекористування. Це свідчить про особливу цінність земель сільськогосподарського призначення та потреб їх правової охорони», – додала в.о. начальника землевпорядної служби області.
На спеціальних рахунках обласного та місцевих бюджетів Миколаївської області станом на початок серпня 2015 року знаходиться майже 10 млн гривень, що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. На реалізацію проектів з охорони земель області з початку року використано 49,8 тис. гривень.