QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіВнаслідок послідовних дій певних “ділків” вдалося незаконно приватизувати понад 400 га земель запасу.
Початок схемі покладено у 2006 році. Тоді низкою фізичних осіб було створено сільськогосподарський кооператив “N”. Однак передбачені законодавством види діяльності ним не велися. Вся його робота була спрямована на заволодіння землею колишнього сільгосппідприємства. Вона ж була покинута внаслідок неохайності та безгосподарності його керівників. Громадяни, які працювали на цьому підприємстві, так і не змогли скористатися правом на отримання земельних паїв. Тому угіддя були передані до земель запасу сільської ради, на території якої вони знаходилися.
Цією ситуацією і скористався спеціально створений кооператив. Спочатку, у березні 2007 року, він на законних підставах отримав в оренду 497,87 га землі. Термін оренди становив майже один рік.
Через місяць, у квітні, кооператив порушується і вирішується питання щодо роздержавлення і приватизації земель площею 423,19 га. Решта 74,68 га землі віднесені до резервного фонду земель, що не підлягають приватизації і залишаються в державній власності. Незабаром членами кооперативну оформлено і права на земельні ділянки (паї).
Наразі розпорядчі документи щодо роздержавленню і приватизації землі були прийняті з грубим порушенням Земельного кодексу України. Адже роздержавлення і поділ на паї землі стосувалося тих сільськогосподарських кооперативів, в яких землі знаходилася на праві постійного користування, а їхні члени на момент набрання чинності Земельним кодексом України (01.01.2002) не приватизували земельні ділянки шляхом оформлення прав на земельну частку (пай). А в даному випадку сільськогосподарський кооператив утворений у 2006 році і мав в розпорядженні землю на правах строкової оренди.
Таким чином незаконно приватизовано земель державної власності на загальній площі 412,62 га. Їх вартість становить 3 384,5 тис. грн.
Всі матеріали по виявленому порушенню передані управлінню СБУ в Миколаївській області.QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області