Сільськими та селищними радами приймалися незаконні рішення про недоцільність проведення нормативно-грошової оцінки земель. Цим порушувався Закон України “Про оцінку земель”. На ці незаконні рішення винесено понад 60 протестів. Більше половини протестів вже розглянуті і задоволені, незаконні рішення скасовані.
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом. Вона є важливим фактором обчислення орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Зрештою, вона також потрібна при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.
Рішення про недоцільність проведення нормативно-грошової оцінки земель стосувалися більше як 200 населених пунктів. Водночас, відповідно до вимог Закону України “Про оцінку земель”, проведення таких робіт є обов’язковим.