На Миколаївщині більшість селян надають перевагу здаванню землі в оренду. Тому земреформа не потягне за собою масовий продаж земельних ділянок в області. Про це повідомив заступник начальника Головного управління Держкомзему в Миколаївській області В. Тумілович.
“Цьому значною мірою сприятиме й те, що сьогодні держава індексує розмір орендної плати за землю в 1,7 рази. Досі середня вартість паю сягала 1,5-2 тис. грн. Нині ця цифра збільшиться приблизно до 3,4 тис. грн. Мало хто захоче отримати разову суму і позбавитися землі, якщо з’явиться можливість постійно отримувати прибуток”, – відзначив він.
Цю думку підтверджують і дані моніторингу, проведеного Миколаївським державним аграрним університетом. Лише близько 9% з 8 тис. респондентів готові продати свою землю. 35,5% хочуть віддати наділ в оренду. Ще 11% прагнутимуть обробляти землю самостійно. Решта або не визначилися, або хочуть передати землю у спадок.
В цілому ж з початку приватизації на Миколаївщині понад 147 тис. осіб уклали договори на оренду земельних ділянок. Державні акти на земельні паї отримали майже 197 тис. селян області.