У Миколаївській області протягом 2014 року відбулося збільшення виконання землевпорядних робіт. Про це свідчить кількість землевпорядної документації, що надійшла на державну експертизу до Головного управління Держземагентства у Миколаївській області. Зокрема, протягом року фахівці обласної землевпорядної служби провели експертизу 691 об’єкту що більше ніж у 2013 році.
Лише щодо об‘єктів, які підлягають обов’язковій державній експертизі, через дозвільні центри Миколаївської міської ради та дозвільні центри при райдержадміністраціях області було видано 116 висновків експертизи. Зокрема, 112 висновків було надано до технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, 3 – до проектів землеустрою з відведення земельних ділянок і 1 висновок експертизи – до проектів, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.
Головне управління Держземагентства у Миколаївській області також повідомляє, що за результатами проведення державної експертизи 340 документацій було оцінено позитивно, 349 – повернуто розробникам на доопрацювання, 2 – оцінено негативно.
Державна експертиза землевпорядної документації проводиться з метою забезпечення її відповідності законам, стандартам, нормам і правилам. Об’єктами державної експертизи є документація із землеустрою та документація з оцінки земель, види яких визначені законом, а також матеріали і документація державного земельного кадастру. Основні завдання і принципи державної експертизи визначені Законом України «Про державну експертизу землевпорядної документації».