Завданням охорони земель є забезпечення збереження та відтворення земельних ресурсів Миколаївщини, екологічної цінності природних і набутих якостей земель.
Згідно з Регіональною програмою розвитку земельних відносин у Миколаївській області на 2011-2014 роки у 2014 році передбачається направити на заходи з охорони земель 1820,0 тис. гривень.
Площа деградованих та малопродуктивних земель в області становить 246,4 тис. га. Це складає 0,01 % від загальної площі області. Цей показник визначений розробленою в 1995 році Миколаївським філіалом Інституту землеустрою Регіональною програмою захисту земель від водної та вітрової ерозії, інших видів деградації земель Миколаївської області. Термін її дії закінчився у 2010 році.
Визначити фактичну площу малопродуктивних та деградованих земель в розрізі державної та приватної власності, непридатність їх для вирощування сільськогосподарських культур та необхідність їх заліснення, на даний час можливо тільки при проведенні землевпорядних робіт з інвентаризації земель та їх ґрунтового обстеження.
За станом на середину березня роботи з рекультивації порушених земель, консервації малопродуктивних та деградованих угідь та поліпшення малопродуктивних угідь не проводились у зв’язку з відсутністю належного фінансування.