У 2013 році в Очаківському районі попереджено незаконне надання 4,83 гектарів земель водного фонду, загальною вартістю 541 тис. гривень.
Протягом червня-серпня 2013 проведені перевірки дотримання органами державної влади і місцевого самоврядування Очаківського району земельного та природоохоронного законодавства щодо розпорядження землями комунальної власності, розташованими в законодавчо встановлених прибережних захисних смугах Дніпро-Бузького лиману.
Перевіркою встановлено, що в порушення вимог земельного законодавства рішенням Дмитрівської сільської ради у приватну власність передано земельну ділянку площею 0,25 гектарів вартістю 122 тисячі гривень для будівництва житлового будинку.
Крім того, проведеною в Куцурубській сільській раді перевіркою виявлені аналогічні порушення при прийнятті 2 рішень щодо розпорядження землями комунальної власності, розташованими в законодавчо встановлених прибережних захисних смугах Дніпро-Бузького лиману загальною площею 0,58 гектарів і сукупною вартістю 291 тисяч гривень.
Також перевірками встановлено факт прийняття 3 рішень Івановською сільською радою з питань передачі у приватну власність громадян земель загальною площею 0,65 гектарів.
За результатами перевірок за адресами органів місцевого самоврядування внесено 3 подання, 2 з яких на даний час розглянуто. Скасовані 3 незаконних рішення та попереджено незаконне надання земель загальною площею 0,83 гектарів вартістю 413 тисяч гривень.