Щороку у другу суботу березня, починаючи з 1999 року, в Україні своє професійне свято відзначають землевпорядники. У нашій державі ця професія завжди користувалася пошаною, тому що в руках цих фахівців знаходиться українська земля.
Отож, на працівників землевпорядної служби й покладено важливе завдання — контролювати, щоб цей скарб використовувався передусім раціонально й ефективно. Зрештою, від їх професіоналізму залежить, наскільки по-господарському використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам. Напередодні свята ми зустрілися й поспілкуватися із начальником управління Держкомзему в нашому місті Іваном Люткевичем.
Ось що він розповів:
— Розвиток суспільства — сказав Іван Григорович, — в усі часи був пов’язаний із землею., яка і тепер залишається основним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства. З набуттям Україною незалежності і започаткуванням ринкових трансформацій виникла об’єктивна необхідність у здійсненні земельної реформи, яка є складовою частиною економічної реформи, здійснюваної в Україні у зв’язку з переходом економіки держави до ринкових відносин. Завданням цієї реформи є перерозподіл земель з одночасною передачею їх у приватну та колективну власність, а також у користування підприємствам, установам і організаціям з метою створення умов для рівноправного розвитку різних форм господарювання на землі, формування багатоукладної економіки, раціонального використання та охорони земель. З цього часу у землевпорядників й розпочалася бурхлива діяльність.
За словами начальника управління, часто доводилося працювати без вихідних, інколи й по 24 години на добу Так, велику роботу було проведено стосовно розпаювання земель, видано державні акти на частки й паї у Первомайську. Окрім того, у 2001 році була введена в дію нормативно-грошова оцінка землі. У 2008 році міською радою було прийнято рішення про інвентаризацію, розмежування земель, проведено відповідні тендери щодо визначення виконавця. Ця робота продовжується й сьогодні і повинна закінчитися цього року.
До речі, Первомайськ є найпершим в області серед міст обласного підпорядкування, який працює в такому напрямку. У цьому зв’язку налагоджено тісну співпрацю з органами місцевого самоврядування, зокрема з міським головою Людмилою Дромашко, її заступником Світланою Свідерко, яка курує всі питання, пов’язані із землею. У 2009 році було поновлено нормативно-грошову оцінку землі, що дало підстави для ще одного додаткового наповнення міського бюджету. Торік на управління були покладені повноваження стосовно реєстрації земель, державних актів, земельних ділянок і прав на них.
Вся робота, яку проводять сьогодні працівники управління, є досить об’ємною, потребує знань, великої напруги, зосередженості й максимальної уваги. До того ж прописані терміни передачі заяв та проходження документації є досить короткими — всього 14 днів і кожен державний реєстратор, ставлячи власний підпис на документі, несе за це велику відповідальність.
Звичайно, проблеми виникають, і насамперед ті, що стосуються нормативної бази, аналізу статистичних даних, землевпорядних роби тощо. Але навіть незважаючи на певні труднощі, робота виконується. “Ми держслужбовці й повинні виконувати свою справу якнайкраще’,’, — наголошує начальник міського управління Держкомзему. В очолюваному ним колективі працює тринадцять компетентних фахівців. І кадрові зміни тут явище рідкісне. А творче ставлення до роботи, висока ерудиція, працездатність, постійне прагнення бути на передових позиціях принесли колективу заслужене визнання і повагу в області. Щороку наше міське управління Держкомзему відзначають подяками Миколаївської обласної державної адміністрації. Тож так тримати й надалі!
Маючи нагоду, Іван Григорович привітав усіх землевпорядників міста з професійним святом.

Ірина ТИХОНЧИК

(Газета “Вісник Первомайська”, 10.03.2012 р.)