12 квітня 2013 року відбулося засідання Науково-експертної ради при Держземагентстві України на якому обговорено проект наказу Мінагрополітики «Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)».
В обговоренні взяли участь провідні науковці у сфері земельних відносин та оцінки земель, представники територіальних органів Держземагентства України та суб’єкти господарювання, що безпосередньо здійснюють розробку технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.
Реалізація розглянутого проекту наказу дозволить привести механізм визначення нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення у відповідність до Закону України «Про оцінку земель» в частині затвердження нормативів рентного доходу та надасть можливість проведення суцільної нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.
Водночас положення проекту Порядку дозволять уникнути таких головних недоліків старого методичного підходу як проведення значної кількості проектно-вишукувальних і адміністративних процедур пов’язаних зі складанням, експертизою та затвердженням районною радою технічної документації з нормативної грошової оцінки для кожної земельної ділянки та нечіткої процедури визначення коефіцієнту, який враховує функціональне використання земельної ділянки (Кф).
При обговоренні науковцями були висловлені зауваження щодо підходів до визначення рентного доходу різних категорій земель в сучасних економічних умовах та порядку визначення та застосування коефіцієнтів, що враховують місце розташування земельної ділянки по відношенню до населеного пункту та вид використання земельної ділянки. Запропоновано розглянути також можливість щодо спрощення розрахунків коефіцієнтів, що враховують типи лісорослинних умов.
За результатами обговорення прийнято рішення щодо необхідності доопрацювання проекту Порядку з урахування висловлених зауважень та його повторного розгляду на засіданні Науково-експертної ради при Держземагентстві України.