З прийняттям Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону» на законодавчому рівні унормовано порядок проведення земельних торгів.
Розблоковано земельні торги з 1 січня 2013 року з набранням чинності Законами України «Про Державний земельний кадастр» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку державної реєстрації речових прав та земельні ділянки державної та комунальної власності у зв’язку з їх розмежуванням» скасовано плату для органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за адміністративні послуги під час проведення державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на земельні ділянки при підготовці їх до продажу на земельних торгах.
Законом України «Про внесення змін до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок» розблоковано надання земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб.
Законом України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо здешевлення вартості робіт з підготовки та проведення земельних торгів» зменшено витрати на підготовку та проведення земельних торгів за рахунок зменшення граничного рівня виплати винагороди виконавцю земельних торгів та запровадження розміщення оголошень про проведення земельних торгів та їх результати лише на офіційному веб-сайті Держземагентства України, що дозволяє оперативно та на безоплатній основі здійснювати їх публікацію.
Отже, на сьогодні створені сприятливі законодавчі умови для проведення земельних торгів.
У Миколаївській області активно ведеться робота стосовно консультаційної допомоги у організації та проведенні земельних торгів.
Спеціалістами територіальних органів Держземагентства спільно з фахівцями Головного управління Держземагентства у Миколаївській області постійно проводяться роз’яснення та надаються консультації органам місцевого самоврядування щодо організації та проведення земельних торгів, у тому числі роз’яснення по наступних законодавчих актах, а саме:
– Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону»;
– Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо здешевлення робіт з підготовки та проведення земельних торгів»;
– Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Порядку закупівлі послуг з виконання робіт із землеустрою, оцінки земель та визначення виконавця земельних торгів на конкурентних засадах».
Так, територіальними органами Держземагентства Миколаївської області у травні 2014 року було проведено консультаційні наради з землевпорядниками сільських рад у 5 районах Миколаївської області.
Практика свідчить про значний потенціал проведення земельних торгів як у частині ціноутворення на земельні ділянки та їх права, так і в частині надходжень до відповідних бюджетів.
Підсумовуючи вищенаведене можна стверджувати, що в результаті належної організації та проведення земельних торгів місцеві ради можуть суттєво поповнити свої бюджети, що дасть можливість для вирішення соціальних та інших питань.