В Україні розпочато одну з найбільш фундаментальних реформ — земельну. Розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства законопроект “Про ринок землі” нині широко обговорюється громадськістю. Семінар-тренінг з обговорення змін у земельному законодавстві та введення вільного ринку продажу земель з 2012 року цього тижня був організований представниками влади в нашому районі, і відбувся 4 серпня в ЦКД “Зоря”.
В роботі семінару взяли участь перший заступник голови РДА В. Богданцев, голова районної ради О. Москаленко, заступник голови районної ради С. Кравчук, депутат обласної ради від Партії регіонів, керівник ТОВ СГВП “Агро-Флагман” Ю. Кормишкін, начальник відділу Держкомзему в Єланецькому районі І. Пахота, керівники територіальних громад, сільгосппідприємств та фермерських господарств району, землевпорядники, землекористувачі та власники земельних часток (паїв).
Концепцію та основні положення проекту Закону України “Про ринок землі” представили присутнім начальник відділу Держкомзему І. Пахота та голова постійної комісії облради з питань аграрної політики Ю. Кормишкін. Вони зокрема відзначили, що основна мета цього закону захистити землевласників та землекористувачів. Адже нині чимало питань у сфері земельно-орендних відносин потребують законодавчого врегулювання та чіткого нормативно-правового підґрунтя, без якого в подальшому унеможливлюється ефективне господарювання на землі.
Як відзначили виступаючі, мораторій на продаж землі спричинив тінізацію земельного ринку, а введення в дію нового закону допоможе впорядкувати земельні відносини у правовому полі та вивести їх з тіні.
В ході обговорення основних положень законопроекту та найактуальніших земельно-орендних питань в залі розгорнулася жвава дискусія. Людей цікавили і хвилювали питання справедливості розпаювання земель, майбутнього молоді, яка немає земельних часток, питання сплати податків та податкового навантаження, порядок продажу земель державної та комунальної власності тощо.
Прозвучали побоювання, що землю скуплять інвестори і занепаде інфраструктура сіл. Також обговорювалися питання розмірів розрахунку за оренду земельних паїв, нерівних умов господарювання дрібних та крупних сільгоспвиробників і т. д.
Підсумовуючи результати семінару, В. Богданцев та О. Москаленко наголосили, що всі бажаючі мають можливість вносити до законопроекту свої зауваження та пропозиції і повинні скористатися нею. Всі пропозиції з аграрних районів будуть враховуватися розробниками законопроекту при його доопрацюванні.
Ознайомитися з основними положеннями проекту Закону “Про ринок землі” можна на веб-сайті Державного агентства земельних ресурсів України, а свої пропозиції і зауваження у письмовій формі подавати до райдержадміністрації та відділу Держкомзему в Єланецькому районі до 10 серпня 2011 року.

(Газета "Єланецький вісник", 06.08.2011 р.)