6 квітня цього року в залі засідань райдержадміністрації, згідно графіка, затвердженого головним управлінням Держкомзему у Миколаївській області, за участю голови районної державної адміністрації А. Є. Цехоцького та голови районної ради В. Ф. Базаренка, проведено семінар-нараду щодо перспектив та наслідків введення в дію Закону України «Про ринок земель». На семінар були запрошені сільські голови, землевпорядники сільських рад, сільгосптоваровиробники, голови фермерських господарств, одноосібники та керівники районних служб.
У вступному слові голова райдержадміністрації А. Є. Цехоцький розповів про сучасний стан земельних відносин у районі, акцентувавши увагу на орендних відносинах, необхідності своєчасної виплати орендної плати та земельного податку, обліку всіх категорій земель та контролю за їх використанням.
З доповіддю про запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення та виклики, пов’язані з реалізацією основних положень законопроекту «Про ринок земель», виступив начальник відділу Держкомзему у Доманівському районі В. С. Четвериков. У виступі було висвітлено основні негативні наслідки продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, заполітизованість зняття мораторію, важливість прийняття Закону України «Про ринок земель», його принципові завдання та очікувані результати його реалізації.
В обговоренні питання взяли участь М. П. Касімов, Л. В. Новак-Павлова, С. О. Мірошніков, В. В. Матющенко, О. М. Євдокимов, В. П. Вадовський, В. С. Чайка, Н. В. Бабанська. Виступаючі, в основному, підтримали необхідність прийняття законопроекту за умови, якщо в ньому будуть визначені такі норми, як продаж земель сільськогосподарського призначення в першу чергу орендарям, які працюють на цій землі не менше 10-15 років. Деякі учасники обговорення були категорично проти зняття мораторію та прийняття законопроекту.
Голова районної ради В. Ф. Базаренко та перший заступник голови райдержадміністрації Г. В. Делі в своїх виступах наголосили на необхідності залучення до обговорення законопроекту широкого кола власників земельних паїв.
Семінар пройшов на високому професійному та діловому рівні, без будь-яких політичних амбіцій.

М. Юрчак.
Заступник начальника відділу Держкомзему в Доманівському районі.

(Газета "Трибуна хлібороба", 14.04.2011 р.)