Серед новацій законопроекту «Про ринок земель» – визначення переліку суб’єктів, які мають переважне право на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності: спеціалізована установа, органи місцевого самоврядування, користувачі земельної ділянки (оренда чи емфітевзис), власники суміжних земельних ділянок сільськогосподарського призначення (стаття 22). Винятком є продаж земельної ділянки членам сім’ї або родичам. На нашу думку, переважне право мало б поширюватися і на афілійованих з юридичною особою-продавцем осіб.
Цікавим моментом є також і те, що в разі конкуренції осіб, які мають переважне право придбання, законопроект надав перевагу державі в особі спеціалізованої установи. Таким чином держава отримує можливість запобігати штучному заниженню цін продажу земельних ділянок, набувати у спрощеному порядку (без проходження процедури примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб) окремі необхідні земельні ділянки, наповнювати банк земель державної власності для реалізації державної політики в цій сфері тощо.
Для банківських та інших кредитних установ, які набули право власності (оренди) земельних ділянок сільськогосподарського призначення в результаті погашення договірних зобов’язань або в результаті звернення стягнення на майно боржників, статтею 20 Законопроекту встановлено шестимісячний строк на їх відчуження органам державної влади чи органам місцевого самоврядування (без конкурсу) або через проведення аукціону (іншим особам). Для усунення можливого неоднозначного тлумачення доцільно було б цю статтю доповнити прямою вказівкою на необхідність дотримання переважного права держави та інших осіб на придбання такої земельної ділянки, задеклароване в статті 22 законопроекту.
Новелою, спрямованою на обмеження спекулятивних операцій з земельними ділянками сільськогосподарського призначення приватної власності, є заборона на їх відчуження шляхом укладення договору дарування особам іншим, ніж члени сім’ї або інші родичі відчужувана (діти, батьки, рідні та двоюрідні брати та сестри, дід, баба, рідні дядько та тітка, племінники). Єдиним альтернативним варіантом залишається дарування на користь держави або територіальної громади.

Відділ Держкомзему в Казанківському районі.

(Газета "Голос Казанківщини", 04.08.2011 р.)