В Україні триває обговорення проекту Закону України “Про ринок земель”. Одне з основних побоювань землекористувачів — можливість приходу іноземців. Вважається, що вони, як фінансово більш забезпечені, складатимуть нерівну конкуренцію вітчизняним аграріям. Втім, однією з основних норм законопроекту є повна заборона іноземцям оперувати на ринку землі України. Те, що подібний крок є зваженим і правильним, свідчить і міжнародний досвід. У тих країнах, де вільний обіг землі триває сторіччями, запроваджуються обмеження щодо купівлі земель іноземцями.
Зокрема, у Новій Зеландії. На розгляд парламенту цієї держави винесено відповідний законопроект. Він стане серйозною перепоною на шляху іноземних інвесторів. В тому числі тих, які прагнуть придбати ділянки землі сільгосппризначення. Партійні лідери запропонували змінити чинний закон. Так влада зможе відхиляти заявки від іноземців на купівлю ферм у країні. Найбільш радикальні парламентарі не бажають, щоб прибуток від своєї землі вивозився б за кордон.
Виняток для іноземців можливий лише, якщо “чужинці” зможуть забезпечити більшу кількість нових робочих місць і обсяг експорту, ніж місцеві. Або у випадку, якщо поява іноземних інвесторів принесе місцевим жителям нові технології і нові продукти.