Розпорядженням голови Баштанської райдержадміністрації всім орендарям земель державної власності за межами населених пунктів було продовжено термін на виготовлення документації на оренду земельних ділянок.
Баштанська райдержадміністрація пропонує всім орендарям завершити роботи по виготовленню проектної документації і укласти з райдержадміністрацією довгострокові договори оренди земельних ділянок до 31.12.2010 року. Крім того, райдержадміністрація повідомляє, що рішення органів виконавчої влади, або органів місцевого самоврядування про погодження місця розташування об’єкта, або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки зберігають чинність протягом 2-х років з дня набрання чинності Закону України "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо сприяння будівництву", відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону, тобто до 15.10.2010 року.
Нагадуємо, що використання земельних ділянок без укладання та реєстрації договорів оренди земельних ділянок є порушенням земельного законодавства. Вчинення таких дій є "використанням земельної ділянки без правовстановлюючого документа". До такого порушника можуть бути застосовані заходи адміністративного впливу і він буде притягнутий до адміністративної відповідальності за статтею 168-б Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вказаною статтею на громадян накладається штраф від дев’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 255 гривень), а на посадових осіб — від п’ятнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 765 гривень).
Райдержадміністрація попереджає, що орендарі земель державної власності (земель запасу), які до кінця 2010 року не виготовлять документацію і не укладуть довгострокові договори оренди земельних ділянок, не мають права приступати до використання (обробітку) земельних ділянок під урожай 2011 року. Тимчасові угоди та розрахунки за фактичне використання земельних ділянок райдержадміністрацією погоджуватись не будуть. Райдержадміністрація просить у такому разі звільнити земельні ділянки, звільнені земельні ділянки буде виставлено для продажу права оренди на аукціоні.

Тетяна Лисенко
начальник відділу Держкомзему у Баштанському районі

(Газета "Голос Баштанщини", 06.11.2010 р.)