Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 №449 (із змінами) раніше видані державні акти (без зазначення кадастрового номера) на право власності на земельну ділянку залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян.
Присвоєння кадастрового номера земельній ділянці передбачає внесення результатів виконаних землевпорядних робіт (статті 25, 56 Закону України "Про землеустрій"), які містять результати кадастрових зйомок в електронному вигляді (обмінний файл) до автоматизованої системи державного земельного кадастру.
Присвоєння кадастрових номерів на приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті старого зразка відбувається на підставі технічної документації із землеустрою, що посвідчує право на земельну ділянку, з визначеними у ній геодезичними координатами поворотних точок існуючих меж земельної ділянки з прив’язкою державної геодезичної мережі, наявності кадастрового плану та акта виносу меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Виготовлення технічної документації з встановлення (відновлення) меж земельної ділянки передбачає проведення комплексу топографо-геодезичних робіт з прив’язкою меж ділянок до єдиної державної геодезичної мережі, а також занесення відомостей до бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру. Ці роботи вимагають відповідних затрат. Виконання зазначених робіт здійснюється за кошти громадянина на підставі укладеного договору, де визначені термін виконання та вартість робіт.
Згідно із статтями 26, 27 Закону України "Про землеустрій" розробниками документації із землеустрою є юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону.
Після внесення даних про земельну ділянку до автоматизованої системи державного земельного кадастру Центр ДЗК (відповідно до Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему від 02.07.2003 №174) видає витяг з державного земельного кадастру з обов’язковим зазначенням кадастрового номера земельної ділянки.
В. Л. Морева, начальник відділу Держкомзему у Вознесенському районі

(Газета "Вісті Вознесенщини", 18.11.2010 р.)