Враховуючи особливу роль звернень громадян до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, безумовного виконання вимог Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування». у відділі Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області постійно ведеться робота із зверненнями громадян щодо вирішення життєво важливих проблем окремої людини і суспільства в цілому, реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина.
Відділом Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області забезпечується кваліфікований, неупереджений. об’єктивний і своєчасний розгляд звернень громадян з метою оперативного вирішення порушених у них питань. Так, станом на вересень місяць 2011 року до відділу Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області надійшло звернень — 49, в тому числі роз’яснення земельного законодавства – 3, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки (складання державних актів на право власності на земельні ділянки) – 18, роздержавлення та паювання земель сільськогосподарських підприємств — 7, надання та вилучення земельних ділянок – 4, регулювання орендних правовідносин (виплата орендної плати, збільшення розміру орендної плати, укладання та розірвання договорів оренди тощо) – 3, вирішення земельних спорів (щодо межі суміжного землекористування тощо) — 7, скарги на дії (бездіяльність) посадових осіб відділу Держкомзему у Вознесенському районі – 1, скарги на дії (бездіяльність) посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування — 3, інші питання — 3. Також у відділі станом на вересень місяць із загальної кількості звернень зареєстровано 10 повторних звернень.
Під час проведення особистого прийому громадян керівництвом відділу Держкомзему у Вознесенському районі зареєстровано 4 звернення.
Питання, з якими звертаються громадяни до відділу, – найрізноманітніші. Прийняття нових нормативно-правових актів, які саме регулюють земельні правовідносини, сприяє тому, що громадяни звертаються саме з питань роз’яснення земельного законодавства. Звертаються громадяни також з питання вартості робіт із землеустрою, строків виготовлення державних актів, встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), заключення договорів оренди, одне з найактуальніших питань на сьогоднішній день – безоплатна приватизація земельних ділянок та виправлення помилок у зіпсованих державних актах.
Працівниками відділу постійно надаються роз’яснення фізичним та представникам юридичних осіб щодо переліку документів які необхідні для підготовки проектів розпоряджень голови райдержадміністрації: про надання дозволів на складання проектів відведення земельних ділянок, передачу їх в оренду, щодо порядку надання земельних ділянок для ведення особистих селянських господарств, щодо порядку оформлення правовстановлюючих документів на користування землею, щодо вирішення питання земельних спорів. Відділом Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області постійно дотримуються положення Законів України: Конституція України, «Про звернення громадян», «Про державну службу».

Н. В. Безкровна, заступник начальника відділу Держкомзему у Вознесенському районі

(Газета "Вісті Вознесенщини", 27.10.2011 р.)