Відміна мораторію не означає відміну оренди земель сільськогосподарського призначення. Так сім із десяти землевласників і після того, як отримають право продати свою ділянку, продовжуватимуть здавати землю в оренду. Такий вибір вони зробили уже сьогодні.
– Після запровадження повноцінного ринку земель стане набагато вигідніше укладати довгострокові договори оренди, що дозволить зберегти родючість землі через оптимальні сівозміни. Крім того, орендарі зможуть брати дешеві кредити, тому що довгострокові договори оренди, як передбачається законопроектом “Про ринок земель”, можуть бути предметом застави. Орендарі за таких умов зможуть вкладати ці кошти в сучасні аграрні технології, – говорить Голова Держземагентства Сергій Тимченко.
Договори оренди після відміни мораторію діятимуть і надалі. Розірвати їх можна буде лише в судовому порядку. Тому сільгоспвиробник, який орендує землю, і надалі може спокійно планувати свою роботу, розвивати товарне виробництво, а орендар підраховувати свої статки з огляду на те, що з часом вони неодмінно зростатимуть. Однак договори оренди, які були укладені під час мораторію з умовою переходу землі до інших осіб в інші руки, тобто по суті фактичного подальшого продажу землі, не є і не будуть визнані дійсними.
Розмір орендної плати перш за все залежатиме від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та встановлених на договірних відносинах ставок орендної плати. Унаслідок збільшення нормативної грошової оцінки землі суттєво зросте і вартість оренди землі. Уряд планує збільшити нормативну грошову оцінку земель сільгопппризначення у 1,7 разів з 1 січня 2012 року.
Обмежень на оренду земель сільськогосподарського призначення законодавством та законопроектом “Про ринок земель” щодо розміру земельних ділянок, термінів та інших чинників не передбачається. Умови оренди визначаються в договорі, які укладають орендар та орендодавець.
Орендарі мають хороші перспективи для розвитку товарного виробництва. Запровадження в обіг ринку земель врешті решт вигідно і орендодавцям і орендарям, усім хто – за розвиток чесного, ефективного і високопродуктивного товарного виробництва на українській землі.
Базою для розрахунку як орендної плати, так і розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні й даруванні земельних ділянок є нормативна грошова оцінка землі. Вона зазначена в кожному сертифікаті на отримання земельної частки (паю). В основу розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки покладено якість земель у відповідній агрокліматичній зоні. Суцільна нормативно грошова оцінка земельних ділянок була проведена у 1995-1996 роках та затверджена обласними/районними радами.
Однак, щоб визначити, якою є нормативна грошова оцінка вашої ділянки на сьогодні, її слід проіндексувати. Тобто, ту грошову оцінку, яка указана в сертифікаті, необхідно перемножити на індекс інфляції, який нині становить 3,2. Орендна плата за паї не має бути меншою ніж 3% від нормативної грошової оцінки землі за 1 гектар.
А щоб дізнатися про розмір орендної плати за землі державної чи комунальної власності треба звернутися до районного відділу земельних ресурсів, взяти витяг з техдокументації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, де буде зазначена її нормативна вартість, і після цього рада чи адміністрація приймає рішення, який розмір ставки встановити від нормативної грошової оцінки.
Форма оплати може бути відробіткова, натуральна, грошова або ж поєднувати ці форми. Якщо в договорі буде відробіткова форма, її вартість повинна дорівнювати тій грошовій сумі, яка зазначена в договорі оренди – тому що від цієї суми визначається податок, який необхідно утримати орендарю.
– Кожен договір оренди має бути офіційно зареєстрованим, оскільки він набуває чинності саме з моменту реєстрації. Сьогодні реєстрацію договорів оренди здійснюють територіальні органи земельних ресурсів. Але з наступного року порядок зміниться. З 1 січня 2012 року територіальні органи Держземагенства цю функцію здійснювати не будуть. Відповідно до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», з 1 січня 2012 року це буде функцією Державної служби реєстрації при Міністерстві юстиції.
Натепер Держземагентство розробляє нову методику обчислення нормативної грошової оцінки. Передбачається, що найближчого року вона буде затверджена, а водночас і нові підходи, які наблизять нормативну грошову оцінку до ринкової вартості земельної ділянки. Відтак зросте й мінімальний розмір орендної плати. У такому разі власники земельних ділянок більше будуть налаштовані не продавати власні ділянки, а продовжувати здавати їх в оренду.