Головним аргументом прихильників збереження мораторію на продаж землі було і залишається: "Земля – головне багатство України". Однак точно назвати ціну цього головного багатства ніхто не може.
Наприклад, у Земельній спілці України пояснюють, що наразі на ринку під вартістю землі мають на увазі ціну прав на оренду, які компанії перепродають один одному разом з фірмами-власниками цих прав.
"Права на гарну ділянку родючої землі, що знаходиться в пристойному місці, коштують приблизно $200-600 за гектар. Але це тільки права оренди. Внести цю землю в свої статутні фонди або закласти її в банку ви не зможете", – діляться експерти.
Поки орієнтиром служить мінімальна ціна, встановлювана державою. У минулому році Держкомзем оцінив гектар землі в 12 тис. грн. Цього року планує збільшити мінімум до 25 тис. (приблизно $3 тис.). Оцінювачі кажуть, що це і є середня ціна.
"Наприклад, сотка землі товарного виробництва в Миколаївській області, де гарний, родючий ґрунт і багато агрохолдингів, які розміщують свої виробництва в цьому регіоні, коштує близько $50. У той час як сотка землі в Київській області обійдеться в $20", – розповідають оцінювачі.
За їх словами, у світі існує два методи визначення ціни сільськогосподарської землі. Перший – шляхом порівняння з раніше проданими схожими ділянками. Цей спосіб не запрацює до появи ринку землі в України. Іншим з успіхом користуються при визначенні орендних ставок і ціни продажу прав на землю.
"Це визначення ціни землі виходячи з розміру капіталізації земельної ренти, або, простіше кажучи, з того, що земля може принести своєму власникові", – заявляють фахівці.
Однак, доповнює президент Групи консалтингових компаній SWAN Наталія Лебідь, показники урожайності потрібно прив’язувати до витрат на виробництво і прибуток виробника. Тобто універсальна формула ціни дорівнює очікуваному чистому доходу з даної земельної ділянки за вирахуванням щорічних витрат на нього.
Втім, директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький впевнений, що сьогодні ніякі розрахунки не можуть показати реальної картини: "Поки рентабельність українського сільського господарства досить висока – приблизно 30%. Проте багато в чому це визначається низьким земельним податком. Більшість орендарів не вкладає гроші в сівозміну, відновлення врожайності землі. Земля не їхня, а значить, витрачати великі гроші на підтримку її врожайності – це як робити капітальний ремонт у найманій квартирі".
З появою закону "Про ринок землі", впевнений Микола Верницький, можуть змінитися ставки податку, а рентабельність, навпаки, знизиться.

За матеріалами Інтернет-видання "Mukola"