Багатьох наших читачів цікавить платня за виконання земельно-кадастрових робіт та послуг. Ми попросили начальника відділу Держкомзему у Снігурівському районі І. О. БУЛЬБУ відповісти на це питання.
– Платня за виконання робіт включає вартість приймання та реєстрації заявки, вартість визначення обсягу робіт, підбору планово-картографічного матеріалу, складання довідки та їх друкування. А тепер детальніше стосовно окремих послуг.
За реєстрацію державних актів на право власності на землю і постійне користування нею фізичним особам слід сплатити 5 грн., юридичним 25 грн. Такий же тариф за надання консультацій з питань оформлення прав на земельні ділянки, визначення їх кількісних та якісних характеристик. Довідка про правовий статус, кількісні і якісні характеристики земельної ділянки, розподіленню земель серед власників і користувачів обійдеться фізичним особам у 5 грн., юридичним треба заплатити втричі більше. Щоб фізичній особі оформити земельний сертифікат, слід сплатити 5 грн. Вартість підготовки договорів оренди землі складає 15 грн. для фізичних осіб і 40 – для юридичних. Надання інформації про грошову оцінку земельної ділянки у залежності від її категорії обійдеться фізичним особам від 5 до 10 грн. і юридичним від 25 до 47 грн.
За підготовку висновків з надання землі у користування треба заплатити відповідно 30 та 80 грн., за виписку геодезичних даних на межові знаки – 5 та 10 грн. Експертний висновок в галузі регулювання земельних відносин за ухвалою суду коштує для фізичних осіб 30 грн., юридичних 100 грн.
Вартість оформлення державного акту на землю на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу земельної ділянки і документу про оплату, дарування, успадкування тощо складає відповідно 30 і 150 грн.
За розробку технічного паспорту земельної ділянки треба внести фізичним і юридичним особам по 300 грн. Платня за внесення відомостей до бази автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру фізичній особі становить 5-25 грн., юридичній 60-80 грн., уведення земельно-кадастрової інформації на магнітні носії відповідно 17 і 34 грн. Перевірка її на цьому носії коштує від 10 до 20 грн. для фізичних осіб і 25—45 юридичним. Внесення записів до Поземельної книги сягає 10 і 30 грн.
Вартість виготовлення копій та дублікатів документів для фізичних осіб складає від 3 до 17 грн., для юридичних – від 17 до 30 грн. Детальнішу інформацію про ті чи інші послуги можна отримати за телефонами 3-26-72, 3-44-26.

(Газета "Вісті Снігурівщини", 30.06.2011 р.)