З 01.07.2013 року набрав чинності Закон України «Про аквакультуру». Зазначений закон та зміни до статті 51 Водного кодексу України змінюють існуючий підхід до процедури надання водних об’єктів в користування на умовах оренди.
Водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми надаються в користування на умовах оренди та у порядку, передбаченому статтею 51 Водного кодексу України, для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.
Водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах відповідно до статей 135-139 Земельного кодексу України у комплексі із земельною ділянкою відповідно до договору оренди, погодженого з територіальним органом Державного агентства водних ресурсів України.
Типовий договір оренди водних об’єктів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2013 року №420.
У договорі оренди водного об’єкта визначаються зобов’язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об’єкта, експлуатації водосховищ та ставків відповідно до встановлених для них територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України режимів роботи, а також необхідність оформлення прав користування гідротехнічними спорудами.
У статті 47 Водного кодексу України передбачено можливість та порядок обмеження права загального водокористування. Відповідно до положень зазначеної статті, на водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду, що може бути врегульовано у договорі оренди або у додатковій угоді між ними.
Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.
Частини рибогосподарських водних об’єктів, рибогосподарські технологічні водойми надаються в користування на умовах оренди відповідно до статті 14 Закону України «Про аквакультуру».
Повноваження щодо надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється відповідно до статті 122 Земельного кодексу України.
Щодо діючих договорів, укладених до 01.07.2013 р., то відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін.

Л. НОВАК-ПАВЛОВА.
Начальник відділу Держземагентства у Доманівському районі.

­(Газета “Трибуна хлібороба”, 26.09.2013 р.)