Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 р. №5245-VІ, який набрав чинності 01.01.2013 р., внесено зміни до статті 122 Земельного кодексу України в частині повноважень щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування. Зокрема пунктом 4 статті 122 Земельного кодексу України встановлено, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.
Наказом Держземагентства України від 28.02.2013 р. №72 «Про деякі питання реалізації повноважень з питань передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб» рекомендовано для використання в роботі Методичні рекомендації щодо порядку реалізації головними управліннями Держземагентства в областях, містах Києві та Севастополі повноважень з передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або користування (на безконкурентних засадах) для всіх потреб та Методичні рекомендації щодо порядку реалізації повноважень з поновлення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності та/або внесення змін до них. Разом з тим, цим наказом передбачено можливість прийому звернень чи клопотань, які подаються до Головного управління, з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення для всіх потреб через територіальні органи нижчого рівня, в межах області.
На підставі наказу Головного управління Держземагентства у Миколаївській області від 19.03.2013 №25-в «Про виконання наказу Держземагентства України від 28.02.2013 №72 «Про деякі питання реалізації повноважень з питань передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб» зобов’язано територіальні органи Держземагентства у Миколаївській області забезпечити прийом звернень (клопотань) юридичних та фізичних осіб з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб та подання їх до Головного управління. При надходженні до територіального органу клопотання від зацікавленої особи в одержанні безоплатно у власність чи користування земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, відповідний територіальний орган в той же день передає електронною поштою звернення (клопотання) до Головного управління Держземагентства у Миколаївській області для здійснення реєстрації такого клопотання. Після реєстрації клопотання відповідний територіальний орган зобов’язаний у строк, що не перевищує 20 днів, перевірити матеріали, додані до клопотання, на відповідність вимогам чинного законодавства. Якщо матеріали, додані до клопотання, відповідають вимогам чинного законодавства, у строк, що не перевищує 5 днів, за допомогою програмного забезпечення Головним управлінням Держземагентства у Миколаївській області готується проект наказу про надання дозволу на розроблення відповідної документації із землеустрою. Якщо заявник на протязі 5 днів після підписання наказу не звернувся до Головного управління Держземагентства у Миколаївській області за належним чином завіреною копією наказу, заявнику надсилається лист із зазначеною копією наказу. У разі невідповідності матеріалів вимогам чинного законодавства Головним управлінням відмовляється заявнику у наданні відповідного дозволу у письмовій формі (ст. 118, 123 ЗКУ).

Л. НОВАК-ПАВЛОВА.
Начальник відділу Держземагентства у Доманівському районі.

­(Газета “Трибуна хлібороба”, 31.05.2013 р.)