Правовий всеобуч: запитуйте – відповідаємо

Що потрібно для того, щоб отримати кадастровий номер на землю, виділену під забудову житлового будинку? В який термін повинна завершитися ця процедура та скільки коштують дані послуги?
(З листа до редакції)

На сьогодні ця тема є актуальною для багатьох жителів нашого міста у зв’язку зі зміною процедури присвоєння кадастрового номера, яка набула чинності з 01.01.2011 р. на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2010 р. №749, якою затверджено "Тимчасовий порядок присвоєння кадастрового номера земельній ділянці", згідно з яким визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці здійснюється територіальними органами Держкомзему на підставі отриманої від розробника Документації із землеустрою, яка містить документи, а саме: відомості про обробку теодолітного ходу та визначення координат поворотних точок земельної ділянки; план меж земельної ділянки або кадастровий план земельної ділянки, складений за результатами кадастрової зйомки; файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді.
Територіальний орган Держкомзему протягом трьох робочих днів перевіряє відповідність меж земельної ділянки даним чергового кадастрового плану; визначає кадастровий номер земельної ділянки та вносить до обмінного файла відомості про кадастровий номер земельної ділянки. Після цього подає Документацію із землеустрою та обмінний файл до державного підприємства "Центр державного земельного кадастру". ДП "Центр державного земельного кадастру" протягом п’яти робочих днів з дня надходження здійснює перевірку Документації із землеустрою та обмінного файла, а також відповідність кадастрового номера земельній ділянці.
У разі невідповідності Документація із землеустрою повертається розробникові для доопрацювання протягом п’яти робочих днів.
Для визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, переданій у власність (користування) без проведення її державної реєстрації, власник (користувач) такої ділянки або уповноважена ним особа подає до територіального органу Держкомзему за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про державну реєстрацію та копії документів: документа, що посвідчує особу, а для уповноваженої особи також копію документа, що посвідчує її повноваження; ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб та ідентифікаційного коду згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій — для юридичних осіб; документа, що посвідчує право на земельну ділянку.
У разі наявності в архіві територіального органу Держкомзему Документації із землеустрою, що містить необхідні вищенаведені документи та відповідність меж земельної ділянки даним чергового кадастрового плану, територіальний орган Держкомзему протягом трьох днів визначає кадастровий номер земельної ділянки та подає до ДП "Центр державного земельного кадастру" документацію із землеустрою.
Тут протягом 15 робочих днів перевіряються та вносяться до автоматизованої системи відомості про земельну ділянку і подається до територіального органу Держкомзему документація із землеустрою.
Територіальний орган Держкомзему в одноденний строк після надходження документації із землеустрою із ДП "Центр державного земельного кадастру" відкриває Поземельну книгу на земельну ділянку. Номер Поземельної книги відповідає кадастровому номеру земельної ділянки. Кадастровий номер земельної ділянки вважається присвоєним з моменту відкриття територіальним органом Держкомзему Поземельної книги.
У випадку, коли кадастровий номер земельній ділянці було присвоєно до 01.01.2011 р., на підставі поданої заяви фізичної чи юридичної особи до територіального органу Держкомзему видається довідка про присвоєний кадастровий номер земельної ділянки. Плата за присвоєння кадастрового номера земельній ділянці не стягується. Незалежно від цільового призначення земельної ділянки порядок визначення та присвоєння кадастрового номера однаковий згідно з діючим земельним законодавством.
(Газета “Вісник Первомайська”, 09.02.2011 р.)