У результаті розпаювання земель колективної власності та передачі їх у приватну власність значна частина громадян отримала право на землі сільськогосподарського призначення, що перебували в користуванні колишніх сільськогосподарських підприємств. Отримання громадянином державного акту на право власності на земельну ділянку власником сертифікату на право на земельну частку (пай) справа кожного власника сертифікату. Починаючи з 1996 року до цього часу не звернулись до управління Держземагентства у Очаківському районі для отримання вказаного документу 11 громадян, працівники колишніх КСП:
КСП ім Ольшанців Козирської сільської ради – Сорокін Володимир Григорович, Бордовський Омелян Михайлович, Слободянюк Любов Василівна;
КСП “Чорноморський” Чорноморської сільської ради: Хачатрян Астік Сірожаєвна, Луканюк Марія Миколаївна, Лизогуб Микола Петрович;
КСП “Сонячний” Іванівської сільської ради — Кононіченко Катерина Іларіонівна;
КСП “Дніпро” Дмитрівської сільської ради — Агафонов Василь Гаврилович;
КСП “Ольвія” Парутинської сільської ради — Філіпченко Ольга Григорівна;
КСП “Україна” Кам’янської сільської ради — Щегельська Ніна Лук’янівна, Пананчук Ольга Трохимівна.
З 01.01.2013 року внесені значні зміни до земельного законодавства. Починаючи з 1 січня 2013 року в Україні істотно змінилися правила державної реєстрації прав на нерухоме майно, і в тому числі, земельні ділянки. Так, з 01.01.2013 року право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, тобто з 01.01.2013 року державні акти на право власності не видаються. Правовстановлюючим документом на земельну ділянку з 01.01.2013 року є свідоцтво про право власності на нерухоме майно.
Сертифікат на право на земельну частку (пай) є правовстановлюючим документом при реалізації громадянином права безкоштовного отримання у приватну власність земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Сертифікат на право на земельну частку (пай) є документом, що посвідчує лише право на земельну частку (пай) без визначення місця розташування земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Для оформлення правовстановлюючого документу на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до Земельного кодексу, Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, Закону України “Про землеустрій”, Закону України “Про оренду землі” взамін сертифікату, що посвідчує право на земельну частку (пай), громадянину необхідно подати до райдержадміністрації письмову заяву щодо отримання дозволу на розроблення технічної документації або проекту землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, до якої додається копія паспорту, ідентифікаційного коду, копія сертифікату, у разі необхідності свідоцтво про право на спадщину за законом (за заповітом). З отриманим дозволом звернутися до інженера-землевпорядника, який має сертифікат на виготовлення землевпорядної документації. Після виготовлення документації із землеустрою та її затвердженням, потрібно звернутися до управління Держземагентства в Очаківському районі Миколаївської області для реєстрації земельної ділянки в Національній кадастровій системі.
Отримання земельної ділянки у власність надає власнику право розпоряджатись своєю ділянкою: самостійно господарювати на землі, передавати її в заставу (лише банківським установам), спадщину, заповідати у встановленому законодавством порядку, а також передавати її в оренду.
Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендарю земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Відповідно до Указу Президента України від 19.08.2008 року №725/2008 орендна плата повинна становити не менше 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, отже вона може бути і більшою. Так, сільгоспвиробники району: ТОВ “Колос 2011”, “Райз Південь”, ТОВ ім. Шмідта, ф/г “Юг Нива”, “Югагросервіс”, ПСП “Злагода” сплачують орендну плату на рівні 5% від нормативної грошової оцінки із врахуванням коефіцієнту індексації. У разі наявності вже зареєстрованого договору оренди землі між орендарем та орендодавцем укладається додаткова угода на виплату більше мінімального розміру орендної плати, яка відповідно до законодавства підлягає державній реєстрації.
Згідно з частиною другою ст. 125 Земельного кодексу України, право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди землі і його державної реєстрації. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.
Договір оренди землі укладається між орендарем та орендодавцем, за рахунок коштів орендаря, при наявності державного акту на право власності на земельну ділянку, який посвідчує право володіння та розпорядження окремою земельною ділянкою із конкретним місцерозташуванням та встановленими межами, визначеною орендною платою із врахуванням коефіцієнта індексації (станом на 01.01.2013 року даний коефіцієнта становить 3,2). при цьому оригінал державного акту на право власності на земельну ділянку залишається у власника державного акту.
Для перевірки розміру орендної плати громадяни можуть звернутися до Управління Держземагентства в Очаківському районі із письмовою заявою, до якої додається ксерокопія державного акту на право власності на земельну ділянку, ксерокопія паспорту громадянина, ксерокопія ідентифікаційного коду з квитанцією про оплату послуг.
Зареєстрований договір оренди землі орендар повинен зареєструвати в Державній реєстраційній службі за адресою: м. Очаків, вул. Луначарського, 23 а.
Зареєстрований договір оренди землі є документом, який визначає права та обов’язки орендаря та орендодавця. У разі виникнення спірних питань щодо користування, розпорядження та сплати за оренду земельної ділянки, або його дострокового розірвання — зареєстрований договір оренди землі є підставою звернутися до суду для врегулювання даних питань.
Заборона щодо власників окремих різновидів земельних ділянок сільськогосподарського призначення діє з 01.01.2002 року (дата набрання чинності Земельним кодексом України), в подальшому вона була поширена на всіх власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення. На даний час положення про мораторій сформульовані таким чином: згідно п. 15 розділу Х “Перехідні положення” Земельного Кодексу України: до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, не допускається купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, тобто встановлена заборона на відчуження усіх без винятку земель сільськогосподарського призначення. Угоди, укладені з порушенням норм чинного законодавства вважаються недійсними.

Т. В. Котик.

Начальник Управління Держземагентства в Очаківському районі Миколаївської області

(Газета "Чорноморська зірка", 22.11.2013 р.)