У зв’язку зі створенням автоматизованої системи Державного земельного кадастру в людей виникає немало питань стосовно державних актів на землю. Ті, хто мають державні акти старого зразка, тобто виготовлені без присвоєння кадастрового номера, побоюються, що доведеться їх міняти. Ті ж, хто здали всі документи, але ще не отримали на руки державні акти, хвилюються, що не встигнуть це зробити до Нового року.
З цими та іншими питаннями за роз’ясненнями звернулася до начальника відділу Держкомзему в Новоодеському районі М. Ю. Попової.

– Марино Юріївно, кілька слів про те, що таке Державний земельний кадастр.
– Державний земельний кадастр — єдина державна геоінформаційна система відомостей про земельні ділянки, розташовані в межах нашої країни, їх цільове призначення, обмеження у використанні, а також дані про кількісну та якісну характеристику земель, їх оцінку, розподіл земель між власниками і користувачами.
– Що дасть його ведення?
– Введення Державного земельного кадастру, передусім, забезпечить гарантування прав власників і користувачів, регулювання земельних відносин та управління земельними ресурсами, організацію раціонального використання та охорони земель, здійснення землеустрою, облік цінності земель у складі природничих ресурсів, встановлення обґрунтованих розмірів плати за землю та інш.
– Поясніть, що слід робити із земельними актами, які виготовлені без присвоєння кадастрового номера?
– Яких би змін не зазнавало вітчизняне законодавство, документом, що підтверджує право власності на землю, є державний акт на земельну ділянку. І не важливо, коли він виданий. Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 12 листопада 2008 року №1019 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 року №449” раніше видані державні акти на право власності на землю, державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні лише у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.
Інша справа, що в державних актах, виданих до 2003 року, був відсутній такий важливий момент, як кадастровий номер. Саме його відсутність тепер ускладнює можливості громадян оперувати своєю власністю.
– Тобто?
– При продажу землі, оформленні спадщини, іншому відчуженні земельної ділянки виникають проблеми через відсутність кадастрового номера. Адже за новими вимогами він є обов’язковою умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини, договору оренди земельної ділянки та ін. юридичних дій.
– Марино Юріївно, у чому суть присвоєння земельній ділянці кадастрового номера?
– Кадастровий номер — індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території країни. Він присвоюється земельній ділянці під час проведення її державної реєстрації й зберігається за нею протягом усього часу її існування.
Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, встановленні інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку кадастровий номер не змінюється.
– Куди треба звернутися власнику земельної ділянки для визначення і присвоєння їй кадастрового номера?
– Визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, переданій у власність (користування) без проведення її державної реєстрації, виконують територіальні відділи Держкомзему.
– Який порядок визначення й присвоєння земельній ділянці кадастрового номера?
– У разі наявності архівних примірників технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, або проекту відведення земельної ділянки в територіальних органах Держкомзему для присвоєння кадастрового номера виконуються роботи з формування обмінного файлу для внесення даних про земельну ділянку до автоматизованої системи Державного земельного кадастру.
Власник (користувач) земельної ділянки або уповноважена ним особа подає до територіального органу Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про державну реєстрацію земельної ділянки та копії документа, що посвідчує особу, а для уповноваженої особи також документа, що посвідчує її повноваження; документа, що посвідчує право на земельну ділянку; копію ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків або податкового номера — для юридичної особи.
– А якщо відсутня документація із землеустрою?
– У такому разі необхідно буде замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у відповідній землевпорядній організації. Вона готує документацію та файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляд. Потім на основі розробленої документації із землеустрою земельній ділянці присвоюють кадастровий номер та видають власнику витяг із Поземельної книги із зазначенням кадастрового номера.
– Куди можна звернутися жителям району, аби розробити документацію із землеустрою?
– Розробниками документації із землеустрою є юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на виконання таких робіт. Мешканцям району можна звернутися, зокрема, в ДП “Миколаївській науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, філію Державного земельного кадастру, ТОВ “Обласний земельний кадастровий центр”, “ТОВ “Югземсервіс”.
– У скільки громадянину обійдеться внесення змін у перехідну реєстраційну систему?
– Ще два місяці тому дані дії були платними. Нині ж після розроблення документації із землеустрою при зверненні громадян у відділ Держкомзему послуги з визначення кадастрового номера, друк державного акта, надання витягу з Поземельної книги та реєстрація договорів оренди є безоплатними. Правда, видача дубліката державного акта залишилася платною.
– Немало людей, здавши пакет необхідних документів, ще не отримали державні акти. Ходять різні чутки щодо того, чи видадуть їх, чи зазнають вони змін?
– Ми надали в кожну сільську раду списки з переліком громадян, чиї державні акти готові до видачі. Їм треба буде звернутися у відділ Держкомзему до Нового року, щоб їх отримати. Багато технічної документації зараз передано в Державний земельний кадастр для отримання бланків і заповнення їх. Документи від громадян для внесення в систему приймаємо й надалі. Приводу для хвилювання на даний час немає.
– Дякую, Марино Юріївно, за слушні пояснення. Думаю, вони стануть в нагоді нашим читачам.

Бесіду вела О. Фокша

(Газета "Промінь", 13.12.2012 р.)