Професійне свято — День землевпорядника — відмічається в Україні щорічно з 2000 року, в другу суботу березня. Дата встановлена Указом Президента України Л. Кучми №1556/99 від 11 лютого 1999 року "Про день землевпорядника" в підтримку ініціативи Державного комітету України із земельних ресурсів та Союзу землевпорядників України і в світлі проведення земельних реформ по раціональному використанню та збереженню земельних ресурсів.
У нинішньому 2011 році в Україні працівники і ветерани землевпорядної служби відзначають День землевпорядника 12 березня.
Розвиток суспільства у всі часи був пов’язаний із землею, яка і зараз залишається основним засобом для існування людства та джерелом суспільного багатства. В Україні діє Державний земельний кадастр, який служить зброєю держави у справі здійснення впливу на процес раціонального використання й охорони земельних ресурсів.
Професія землевпорядника по праву вважається однією з найбільш необхідних у суспільстві. Суть її відображена у самій назві, яка складається зі сполучення слів: "впорядкування" на "землі". Тобто діяльність фахівця-землевпорядника спрямована на виконання заходів з облаштування, впорядкування, організації землі з метою подальшого ефективного її використання та охорони.
Основна мета землеустрою полягає в забезпеченні охорони земельних ресурсів, створенні сприятливого екологічного середовища та формуванні раціональної системи використання земель як засобу виробництва і основи для розселення людей та створення виробничої інфраструктури.
Основними виконавцями землевпорядних та землеоціночних робіт на території Доманівського району виступають такі землевпорядні організації як ДП "Миколаївський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", ТОВ "Обласний земельно-кадастровий центр", Доманівський відділ Миколаївської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру", а також приватні підприємці Новак-Павлова Л. В. та Новаківський І. В. Силами цих підприємств на 111,3 тис. гектарах території Доманівського району (76,4%) оформлено право користування та володіння землею фізичних та юридичних осіб, виготовлені правовстановлюючі документи на земельні ділянки для ведення фермерських господарств, товарного сільгоспвиробництва на земельних паях, ведення особистих селянських господарств, присадибні ділянки, підприємствам, установам і організаціям для виробничих потреб тощо.
Поряд з набуттям права власності та користування землею змінюється колишній спосіб життя, здійснюється перелом суспільної свідомості. Тому дуже відповідальна робота по врегулюванню усіх виникаючих при цьому проблем покладається на відділ Держкомзему у Доманівському районі, за безпосередньої участі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Найважливішими завданнями у сфері земельних відносин на найближчі роки визначено розмежування земель державної і комунальної власності, проведення інвентаризації та нормативної грошової оцінки земель населених пунктів і за їх межами. Причому, розпочати та завершити роботи з грошової оцінки земель населених пунктів планується уже в цьому році. Такі завдання ставляться Програмою розвитку земельних відносин у Доманівському районі на 2011-2014 роки.
Раціональне використання найкращих у світі вітчизняних чорноземів, збереження їх для прийдешніх поколінь, надійний захист конституційних прав землевласників та орендарів значною мірою залежить від відповідальної і професійної роботи працівників землевпорядної служби, яку представляє відділ Держкомзему у Доманівському районі. Основні напрямки діяльності відділу у сфері земельних відносин визначаються завданнями уряду України, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Працівники відділу на високому рівні виконують поставлені перед ними завдання, адже усі вони мають фахову землевпорядну освіту, з них 5, включаючи керівників відділу та секторів — вищу на рівні спеціаліста, 3 — спеціальну на рівні молодшого спеціаліста, один з яких здобуває вищу освіту. Щорічно усі працівники проходять курси підвищення кваліфікації на обласному та республіканському рівнях. Більшість із них має стаж роботи на землевпорядній ниві більше 10 років, що іще раз підкреслює професіоналізм та досвід цих людей у своїй справі.
Слід зазначити, що у вирішені земельних питань важливу роль відіграють землевпорядники сільських рад, більшість із яких є державними службовцями.
Керуючись нагодою, вітаю з професійним святом працівників відділу Держкомзему: Юрчака І. М., Казновську А. М., Гунівенко Л. А., Мордовець І. В., Луценко А. В., Шидловську І. Я., Маханькову М. В., Миронюк Л. А., колектив Доманівського відділу ДП "Центр ДЗК" на чолі з Новак-Павловою Л. В., приватного підприємця Новаківського І. В., працівника ТОВ "Обласний земельно-кадастровий центр" Христенко Л. Є., ветерана землевпорядної служби Доманівського району – пенсіонера Зелінського С. С., а також землевпорядників сільських та селищної рад. Здоров’я вам, добра, життєдайної енергії, земних щедрот і успіхів на професійній ниві!

В. Четвериков.
Начальник відділу Держкомзему в Доманівському районі

(Газета "Трибуна хлібороба", 10.03.2011 р.)