На виконання наказу Держземагенства України від 27 січня 2015 року № 24 «Про затвердження Плану заходів щодо запобігання і протидії корупції у центральному апараті Державного агентства земельних ресурсів України та його територіальних органах на 2015 рік» Головне управління Держземагентства у Миколаївській області (далі – Головне управління) надає інформацію про виконання Плану заходів щодо запобігання та протидії корупції у ІІ кварталі 2015 року.
Відповідно до пункту 7 Плану заходів сектором із запобігання та протидії корупції протягом квітня 2015 року, у встановлені законодавством терміни, проводилась перевірка декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік на вчасність подання та наявність конфлікту інтересів, а також на виконання вимог частини 9 статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» листами Головного управління Держземагентства у Миколаївській області декларації направлено для здійснення перевірки на достовірність зазначених у деклараціях даних до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.
Відповідна робота проводилась і територіальними органами Держземагентства у Миколаївській області нижчого рівня.
Також, за фактом перевірки декларацій на вчасність подання було встановлено, що декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік не подано колишніми працівниками Головного управління Держземагентства у Миколаївській області, які були звільненні у 2014 році, а саме:
Ніколаєвим Сергієм Володимировичем, звільненого з посади начальника Головного управління;
Лепехою Віталієм Васильовичем, звільненого з посади першого заступника начальника Головного управління;
Максименко Ольгою Геннадіївною, звільненої з посади начальника управління державного земельного кадастру Головного управління;
Трут Катериною Сергіївною, звільненої з посади головного спеціаліста відділу кадрової політики Головного управління;
Необхідно зазначити, що всі звільнені працівники при звільненні були ознайомлені з вимогами абзацу другого частини першої статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Також, всім звільненим працівникам Головним управлінням були надіслані листи з нагадуванням про обов’язок до 01 квітня 2015 року подати декларацію за 2014 рік відповідно до вимог абзацу другого частини першої статті 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», а також попереджено про можливі наслідки її неподання.
Про факти неподання декларацій вищезазначеними особами сектором із запобігання та протидії корупції Головного управління було повідомлено відповідні спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції.
Відповідно до пункту 9 Плану заходів у ІІ кварталі 2015 року було організовано проведення перевірки передбаченої Законом України «Про очищення влади» щодо Лисиці Анжели Леонідівни, головного спеціаліста відділу реєстрації земель управління державного земельного кадастру, за результатами перевірки встановлено, що підстав для застосування заборон передбачених Законом України «Про очищення влади» не виявлено.
На виконання пункту 10 Плану заходів на офіційному веб-сайті Головного управління Держземагентства у Миколаївській області в розділі «Запобігання корупції» розміщенні наступні публікації:
1) 10 квітня 2015 року відповідно до вимог законодавства, а саме статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» опубліковані податкові декларації за 2014 рік начальників та заступників начальників Головного управління та територіальних органів Держземагентства у Миколаївській області;
2) 24 травня 2015 року «Заходи із запобігання та протидії корупції у системі органів земельних ресурсів Миколаївської області»;
3) 25 травня 2015 року «Як здійснюватиметься фінансовий контроль за посадовцями за новим законодавством»;
4) 30 червня 2015 року Пам’ятка державному службовцю «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів на державній службі».
З метою підвищення ефективності роботи з питань запобігання, виявлення та протидії корупції на базі Головного управління Держземагентства у Миколаївській області 30 червня 2015 року відбувся семінар для працівників територіальних органів Держземагентства у Миколаївській області на тему: «Зміни в антикорупційному законодавстві», який був присвячений новому Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700 «Про запобігання корупції».
Загалом по територіальним органам Держземагентства у Миколаївській області за ІІ квартал 2015 року було організовано проведення 41 заходу з питань неухильного дотримання вимог антикорупційного законодавства.
За вчинення корупційного правопорушення визнано винною у вчиненні злочину передбаченого ч.4 ст. 368 КК України (в редакції від 18.04.2013 р.) та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна на підставі ст. 77 КК України, з позбавленням права обіймати посади пов’язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій строком на 3 роки, з позбавленням 11 рангу державного службовця на підставі ст. 54 КК України Новак-Павлову Людмилу Володимирівну, начальника Відділу Держземагентства у Доманівському районі Миколаївської області.
Відповідно до ст. 75 КК України Новак-Павлову Л.В. звільнили від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки, з покладанням на неї обов’язків: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміни місця проживання. Вирок набув законної сили 23 березня 2015 року.
На виконання пункту 16 Плану заходів та наказів Державного агентства земельних ресурсів України від 08.04.2015 року № 254-кт/а «Про звільнення Новак-Павлової Л.В.» та Головного управління Держземагентства у Миколаївській області від 08.04.2015 року № 75-к «Про звільнення Новак-Павлової Л.В.» Новак-Павлову Л.В. звільнено з посади начальника Відділу Держземагентства у Доманівському районі Миколаївської області відповідно до пункту 7 статті 36 Кодексу законів про працю України у зв’язку з набранням законної сили вироком суду, яким її засуджено до покарання, яке виключає можливість продовження роботи на державній службі. Новак-Павлову Л.В. позбавлено 11 рангу державного службовця, права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій, строком на 3 роки та припинено державну службу відповідно до п. 7 статті 30 ЗУ «Про державну службу».
Також сектором із запобігання та протидії корупції відповідно до чинного законодавства та на виконання пункту 18 Плану заходів щодо запобігання і протидії корупції на 2015 рік здійснюється облік працівників апарату Головного управління Держземагентства у Миколаївській області та територіальних органів нижчого рівня, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.
На виконання п. 20 та 21 Плану заходів сектором із запобігання та протидії корупції Головного управління постійно надається методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства з метою запобігання та протидії корупції, а також у разі необхідності забезпечується доведення до відома працівників Головного управління та територіальних органів Держземагентства у Миколаївській області інформації щодо змін в антикорупційному законодавстві.
Постійно забезпечується невідкладне інформування Держземагентства України про факти з ознаками правопорушень та злочинів, які вчиняються працівниками Головного управління та територіальних органів Держземагентства у Миколаївській області.
Також у ІІ кварталі 2015 року було здійснено перевірку стану ведення роботи з питань запобігання та протидії корупції у Відділі Держземагентва у Казанківському районі Миколаївській області та в Управлінні Держземагентства в Очаківському районі Миколаївської області.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 04 вересня 2013 року № 706 «Питання запобігання та виявлення корупції» сектором із запобігання та протидії корупції постійно здійснюється контроль за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. На виконання наказу Головного управління Держземагентства у Миколаївській області від 26 червня 2013 року «Про План заходів щодо мінімізації виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення» здійснюються заходи щодо мінімізації конфлікту інтересів, а також вжиття відповідних заходів для його врегулювання у разі можливого виникнення.
Для того, щоб ознайомити працівників Головного управління та територіальних органів Держземагентства у Миколаївській області з загальним порядком врегулювання конфлікту інтересів, що міститься у розділі V Закону України «Про запобігання корупції», сектором із запобігання та протидії корупції Головного управління розроблено Пам’ятку державному службовцю «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів на державній службі».