В українських сім’ях споконвіку дбайливо доглядали корів-годувальниць. І сьогодні, незважаючи на низькі закупівельні ціни на молоко, вони залишаються великою підмогою для селян. То й утримують корів чи не в кожному дворі. З приходом весни череди, зазвичай, виганяють на пасовища, тобто угіддя, які систематично використовуються для випасання худоби. Й ось тут починаються проблеми. У всіх селян вони різні, але найгостріші там, де відсутні зареєстровані громадські об’єднання власників худоби. Такі об’єднання укладають договори про оренду відповідної земельної ділянки і користуються пасовищами без побоювання, що хтось зазіхне на них.
За роз’ясненнями редакція “Променя” звернулася до компетентних спеціалістів.
– Яким чином громадське об’єднання може отримати в оренду землю?
Відповідає заступник начальник відділу Держкомзему в Новоодеському районі М. Ю. Попова:
– Згідно зі статтею 34 Земельного кодексу України громадяни можуть орендувати земельні ділянки для випасання худоби. Органи виконавчої влади й місцевого самоврядування мають право створювати на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади, громадські пасовища.
Якщо згідно із Законом України “Про об’єднання громадян” створено об’єднання власників худоби і вони бажають отримати земельну ділянку для випасання скоту, то орган місцевого самоврядування або виконавчої влади на підставі клопотання цього об’єднання приймає рішення про створення громадського пасовища. Об’єднання діє через уповноважену особу, яка й укладає договір оренди на використання пасовищ із земель запасу чи резерву, залежно від розташування цих земель, із вищевказаними органами. Передача земель в оренду здійснюється на підставі проекту відведення. Замовником може виступати або об’єднання власників худоби, або орган місцевого самоврядування за рахунок місцевого бюджету. Вартість цих робіт встановлюється на договірних засадах.
– Якщо громадяни орендують земельну ділянку, вони мають сплачувати кошти за це?
Начальник Новоодеського відділення Вознесенської ОДПІ О. В. Сенченко:
– Кожна територіальна громада повинна по-господарськи розпоряджатися землею та майном комунальної власності з метою отримання доходів у місцевий бюджет.
У сільських радах є важливий для наповнення бюджетів резерв — використання земель запасу. Зокрема, це пасовища. У нашому районі діють 16 зареєстрованих об’єднань громадян — власників худоби. У 2010 році від них надійшли платежі в сумі 39,4 тис. грн. У 2011-ому сплачено 21,6 тис. грн. Усім, хто користується землею, у даному випадку — пасовищами, варто пам’ятати: за це треба платити.
Підготувала Ірина Решетняк.

(Газета "Промінь", 26.04.2011 р.)