На мою бабусю був оформлений сертифікат на земельний пай. Я – її спадкоємець за законом.
ВІДПОВІДЬ: Необхідно звернутися до райдержадміністрації, подавши свідоцтво про право на спадщину. Пояснимо детальніше.
Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.03 р. № 899-IV (далі – Закон № 899), основний документ, що підтверджує право на земельну частку (пай), – це сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державної адміністрацією (далі – РДА).
Разом з тим право на земельну частку (пай) може бути об’єктом спадкування (ст. 3 Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» від 10.11.94 р. № 666). А на підставі ст. 1 Закону № 899 право на земельну частку (пай) мають, в тому числі, і громадяни – спадкоємці права на пай, посвідченого сертифікатом.
Форма сертифіката на право на земельну частку (пай), затверджена постановою КМУ від 12.10.95 р. № 801, передбачає можливість вносити до нього зміни у зв’язку з передачею відповідного права (зокрема, і на підставі заповіту або спадкування за законом). Ці зміни вносить відповідна РДА. Тобто, якщо Ви успадкуєте право на земельну частку (пай), засвідчене сертифікатом, потрібно звернутися до РДА за місцем розташування ділянки, щоб вони переписали його на Вас. Підставою стане свідоцтво про право на спадщину, яке за ч. 2 ст. 2 Закону № 899 буде ще одним документом, що підтверджує право на земельну частку (пай).
Проте право на пай – це ще не повноцінна власність на землю. Тому у Вас є можливість, передбачена ст. 6 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 08.08.95 р. № 720/95, тобто Ви можете вийти з сільгосппідприємства і домогтися відведення ділянки в натурі відповідно до Закону № 899. За це Вам видадуть держакт на право приватної власності на цю землю. Причому в обмін на сертифікат, який треба здати в РДА.

(За матеріалами газети "Реклама на село")