QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіЗемельна реформа в Україні дала змогу кожному члену сільськогосподарського підприємства та пенсіонеру з їх числа отримати власний земельний наділ.
Селяни тривалий час були позбавлені найголовнішого права – права розпоряджатися своєю власністю. Багато з них вже померли, так і не скориставшись економічними перевагами володіння землею.
Проте кожен власник земельної ділянки повинен мати право на власний розсуд розпоряджатися своєю землею Для цього і впроваджувалася земельна реформа. Тому лише землевласнику вирішувати: чи продавати землю, чи здавати її в оренду або ж власноруч обробляти.
Нині реформування земельних відносин в Україні – на фінішній прямій.
Що дасть запровадження ринку землі пересічному селянинові? Які вигоди від цього він зможе набути?
На ці та інші запитання дає інтерв’ю начальник Держкомзему в Арбузинському районі О.Ф. Довгань.

– Олексію Федоровичу, яким чином власник зможе розпорядитися своєю ділянкою?
В такому разі власник земельної ділянки зможе самостійно господарювати на ній, здавати її в оренду, продати подарувати, передати у спадщину, надати в заставу банку для отримання кредиту тощо. Але поспішати з продажем земельної ділянки навряд чи варто, тому що з розвитком ринку землі її вартість, а також розмір орендної плати стрімко та постійно зростатимуть.
– Якою повинна бути орендна плата за земельну частку (пай)?
Якщо натепер орендна плата за земельну частку (пай становить у середньому 300-350 гривень за 1 гектар ріллі, то після запровадження ринку земель вона швидко зростатиме до 600-700 гривень і з розвитком ринкових відносин буде й надалі неухильно збільшуватися.
– Чи зможуть іноземці набувати у власність землі сільськогосподарського призначення?
Ні, не зможуть. Вони матимуть право лише орендувати землі сільськогосподарського призначення у громадян України. Юридичні особи також не матимуть права на придбання сільськогосподарських земель, а тому ринок земель буде повністю закритий для капіталу іноземного походження
– Чи зможе одна особа скупити всі землі на території одного району, області?
Ні, не зможе Максимальні площі земель у власності однієї особи становитимуть для: Полісся – 1500 га, Лісостепу – 1750 га, Степу – 2100 га, Карпат – 900 га, Криму – 1100 гектарів, але, у будь-якому випадку, у власності однієї особи на всій території країни не зможе бути більше 2100 га сільськогосподарських земель
– Які переваги матимуть молоді спеціалісти та особи, котрі господарюють на землі, при купівлі сільськогосподарських земель?
Таким особам надається право купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення з розстроченням платежу терміном на 5 років.
– Чи зможуть банки скупити значні площі земель сільськогосподарського призначення?
Ні, не зможуть. Земельні ділянки, на які звертається стягнення по неповернутому кредиту, підлягають продажу на прилюдних торгах і не переходять у власність банку
– Чи зможуть скупити землю спекулянти для перепродажу?
Ні, не зможуть Встановлюватимуться високі ставки державного мита при перепродажу сільськогосподарських земель, які унеможливлять спекулятивні оборудки із землею.
– Які правовстановлюючі документи повинен мати власник земельної ділянки, щоб вільно нею розпоряджатися?
Основним документом, що посвідчує право на землю, є державний акт на право власності на земельну ділянку. Цей документ дає право володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою.
– Хто зможе набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва?
Набувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва зможуть бути виключно:
– громадяни України,
– фермерські господарства;
– держава та органи місцевого самоврядування.
– Спасибі за бесіду.

(Газета "Нове життя", 09.07.2011 р.)QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області