У ході всенародного обговорення проекту Закону України “Про ринок земель” надійшло декілька тисяч пропозицій до положень законопроекту від власників паїв, фермерів, сільгосптоваровиробників, професійних незалежних громадських організацій, експертів. Редакція звернулась до начальника Держкомзему в Арбузинському районі О. Ф. Довганя з проханням прокоментувати дане обговорення.
– Олексію Федоровичу, надані пропозиції, очевидно мали основний напрямок. В чому це заключалося?
– Всі пропозиції були ретельно проаналізовані. Думка громадськості надзвичайно важлива і буде врахована в роботі щодо удосконалення цього законодавчого акта. В основному, пропозиції зводилися до того, щоб земля не продавалася іноземцям, щоб ринок був регульований з боку держави.
– Що ж пропонують громадяни?
В першу чергу, зменшити граничну максимальну площу земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у приватній власності однієї особи до 100-500 гектарів Під час дебатів на засіданні профільного комітету народні депутати дійшли висновку, що пропозиція слушна і один власник та члени його родини зможуть мати у своєму володінні значно менше, ніж 2100 гектарів.
Привертають також увагу пропозиції щодо кола покупців сільськогосподарських земель. Зокрема, сільгоспвиробники Одеської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської та нашої областей запропонували до набувачів таких земель включити юридичних осіб.
– А чи не суперечить це іншим позиціям?
– Суперечить. Адже фермери, власники паїв категорично виступають проти продажу земель сільгосппризначення іноземцям, олігархам, юридичним особам з метою недопущення їх на ринок земель.
Адже дозвіл на придбання землі юридичними особами може стати таким собі “золотим ключиком”, з допомогою якого великий капітал зможе відкрити скриньку для масштабної скупки та спекуляції землею. Отже, в даному разі необхідно буде шукати компроміс.
– А як щодо надання власнику землі права самому визначати покупця?
– Асоціація фермерів та приватних землевласників Херсонщини, Вінницької та Запорізької областей пропонують встановити черговість переважного права на купівлю земель сільськогосподарського призначення у разі відмови держави від такого права А ось фермери Луганщини, Миколаївщини, Хмельниччини та науковці Сумщини обґрунтовують свої пропозиції стосовно того, щоб надати таке переважне право орендарям або власникам сусідніх земельних ділянок. На Дніпропетровщині наполягають на тому, щоб власник землі самостійно визначав покупця. Так що і над цією дилемою доведеться немало попрацювати.
– Як відносно цільового призначення використання земельних ділянок?
– Заборонити змінювати цільове призначення і земельних ділянок, і наділів, які переходять у власність інших осіб – на цьому наполягають здебільшого в Луганській, Київській, Запорізькій областях. Ще більш радикальніші пропозиції надійшли щодо цього положення закону від селян з Прикарпаття, які вважають за потрібне запровадити мораторій на здійснення зміни цільового призначення, особливо цінних земель.
– Мабуть, немало пропозицій надійшло стосовно викупу землі?
– Так, в основному вони зводяться до встановлення більш жорстких вимог до самого покупця. Як запропонували на Луганщині та Прикарпатті, таке право повинні мати громадяни України, які обов’язково повинні мати сільськогосподарську освіту, досвід роботи на землі та проживають в селі. А фермери нашої області запропонували. що землю сільгосппризначення зможуть викупити лише ті громадяни, які трудились на ній не менше п’яти років, крім того й господарюють на ній
– Мабуть, значна кількість пропозицій щодо земельної реформи торкнеться змін до інших законодавчих актів?
– Зрозуміло. Мова йде про встановлення обов’язкових внесків до бюджетів сільських (селищних) рад на розвиток соціальної сфери і інфраструктури села у розмірі одного відсотка від орендної плати, або від вартості проданої земельної ділянки чи від нормативної грошової оцінки її.
Громадяни, яким болить доля землі, пропонують розробникам закону детально виписати положення законодавчого акта щодо створення Державного земельного (іпотечного) банку. Тобто вони турбуються про те, що після прийняття закону система кредитування сільгоспвиробника запрацювала якомога швидше. Додам, що відносно цього напрямку керівник земельного відомства Сергій Тимченко наголосив, що держава всіляко сприятиме створенню спеціалізованої фінансової установи для підтримки дрібного та середнього товаровиробника на селі, тобто вони отримають можливість брати кредити на пільгових умовах для придбання землі та розвитку господарства
Змістовні та аргументовані пропозиції щодо надання підтримки фермерським господарствам надіслали асоціації фермерів з Харківської та Херсонської областей Вони пропонують безкоштовно передати у власність фермерським господарствам землі, які перебувають у їхньому постійному користуванні. А ось полтавчани пропонують надати можливість кожному члену сімейного фермерського господарства безкоштовно отримати 50 га ріллі і 25 га сільськогосподарських угідь із земель запасу та невитребуваних паїв і передбачити механізми фінансової підтримки тим фермерам, які придбавають землі. Представники органів місцевого самоврядування Одещини звернулися до розробників закону, законодавців з проханням не менше 30 відсотків державного мита при укладанні угод спрямовувати до місцевих бюджетів.
Пропозиції, висловлені до проекту Закону України “Про ринок земель” під час проведення широкомасштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії, після узагальнення Держземагентством, були обговорені в комітетах Верховної Ради і будуть внесені до Верховної Ради України при підготовці законопроекту до другого читання.
– Дякую за інтерв’ю.

О. Колесник

(Газета "Нове життя", 27.10.2011 р.)