Відповідно до Закону України "Про розмежування земель державної та комунальної власності" процес розмежування земель державної та комунальної власності полягає у здійсненні організаційно-правових заходів щодо розподілу земель державної власності на землі територіальних громад і землі держави, а також щодо визначення і встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок державної та комунальної власності.
Розмежування земель державної та комунальної власності дозволить більш оперативно вирішувати питання використання земельних ділянок для соціальних потреб територіальної громади міста, міська рада отримає можливість самостійно вирішувати питання орендної оплати за використання земель комунальної власності, концентрувати ці грошові надходження в місцевому бюджеті, використовувати їх для задоволення громадських потреб та зросте економічна відповідальність місцевих органів самоврядування за збереження використання і поліпшення земель, що знаходяться в їх розпорядженні.
Запровадження комунальної власності на землю дозволить реалізувати конституційне право громадян, а саме те, що земля є об’єктом права власності народу. Це право конкретизується в особі територіальної громади, яка це право реалізує через власний орган самоврядування. Місцева рада буде мати можливість самостійно визначати конкретних землекористувачів та підвищує зацікавленість у здійсненні радою оперативного контролю за її використанням, відповідальність перед територіальною громадою.
Слід зазначити, що після проведення робіт з розмежування земель державної і комунальної власності зростуть додаткові щорічні надходження коштів до місцевих бюджетів від плати за землю при орендних відносинах та при продажі земельних ділянок.

В. Іванчук,
начальник відділу Держкомзему у Миколаївському районі

(Газета "Маяк", 29.01.2011 р.)