21 жовтня відбулася VIII сесія селищної ради шостого скликання, яку відкрив і вів селищний голова В. А. Радьо.
На початку сесії перед депутатами виступив прокурор Кривоозерського району В. В. Лук’яненко.

Станом на 01.10.2011 року майже на 100% проведено розрахунки з виплати орендної плати за земельні ділянки.
Незважаючи на те, що чинним законодавством визначений порядок отримання громадянами у власність земельних ділянок та даний процес чітко регламентований, переважна більшість органів місцевого самоврядування, за винятком Кривоозерської селищної ради, допускають порушення законодавства при прийняття рішень вказаної категорії, порушення вимог земельного законодавства також мають місце і у діяльності райдержадміністрації.
Зокрема, непоодинокими є факти прийняття сесіями сільських рад рішень стосовно земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів або щодо земель водного фонду, хоча прийняття рішення стосовно зазначених ділянок належить до виключної компетенції Кривоозерської райдержадміністрації.
Крім того, виявлялися порушення у діяльності комісії з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації із землеустрою, станом на 01.07.2011 року при райдержадміністрації не було створено комісію з визначення збитків, заподіяних вилученням (викупом) та тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановлення обмежень щодо їх використання, погіршенням якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведення їх у непридатний для використання стан та неодержання доходів у зв’язку з тимчасовим використанням земельних ділянок.
Крім того, гостро стоїть проблема дотримання вимог чинного законодавства при визначенні розміру орендної плати за земельні ділянки, розташовані у межах смт Криве Озеро, у зв’язку з чим є нагальна необхідність виконавчому комітету активізувати свою діяльність з даного питання та у найближчій термін завершити процес узгодження її розміру за раніше укладеними договорами.
У зв’язку з чим прокурором району протягом 9 місяців поточного року опротестовано 19 незаконних актів, пов’язаних із земельними питаннями, які за результатами розгляду протестів скасовані, внесено 10 приписів та подань, які розглянуті із вжиттям відповідних заходів, на вимогу прокурора району до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб, порушено одну кримінальну справу у вказаній сфері.

В. В. Лук’яненко закликав депутатів у межах компетенції, наданої законодавством, вживати невідкладних заходів щодо недопущення в подальшому порушень вимог земельного та бюджетного законодавства, про які зазначалось вище, а також вести на належному рівні профілактику злочинності серед осіб, які мають не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість, також слід у найкоротший термін завершити процес узгодження розміру орендної плати за раніше укладеними договорами оренди земельних ділянок в межах смт Криве Озеро, бо такі питання є виключно компетенцією селищної чи сільської рад. Всі рішення мають бути виважені і відповідати чинному законодавству.


(Газета "Кривоозерщина", 26.10.2011 р.)