У першому кварталі поточного року державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель по області здійснено 612 перевірок (у т.ч. 234 планових) дотримання вимог земельного законодавства, в ході яких виявлено 492 порушення на площі 4550 га. З метою усунення виявлених порушень видано 492 приписи, складено 130 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 110 постанов про притягнення винних до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму більш як 24 тисячі гривень, з яких сплачено у добровільному порядку на суму майже 7 тис. грн. Також, нарахована шкода заподіяна земельним ресурсам внаслідок порушень вимог земельного законодавства (самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) у 49 випадках на загальну суму більш як 215 тис. грн. на площі 131,3 га, з яких сплачено до бюджетів різних рівнів майже 188 тис. грн. Станом на 01.04.11 залишились не усуненими 427 порушень земельного законодавства на площі 3643 га, за якими не вжито всіх передбачених заходів впливу на звітну дату. До органів прокуратури направлено 3 матеріали справи для вжиття заходів прокурорського реагування, в тому числі 2 матеріали в яких вбачаються ознаки злочину. Приклади:

1.            Державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель у Вознесенському районі 30.03.2011 року проведено  перевірку з питання підстав використання земель ВАТ «Микитівський гранітний кар’єр» (голова правління Мороз Василь Юхимович). В результаті перевірки, виявлено факт самовільного зайняття земельної ділянки на площі 5,8276 га, з яких: 2,62 га – землі лісогосподарського призначення та 3,2076 га – землі сільськогосподарського призначення. В зв’язку з чим, на голову правління ВАТ «Микитівський гранітний кар’єр» Мороза В.Ю. складено протокол про адміністративне правопорушення по ст. 53 – 1 КУпАП та винесено постанову про закриття справи в зв’язку з вбачанням ознак злочину згідно ст. 197 – 1 Кримінального кодексу України. По даному факту нарахована шкода в сумі 48 тис. 006 грн. На даний час прокуратурою Вознесенського району по даному факту порушено кримінальну справу, яка знаходиться у стадії розслідування. Правопорушником відшкодовано шкоду в добровільному порядку в повному об’ємі та звільнено самовільно зайняту земельну ділянку.

2.              Державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель у Новоодеському районі 24.03.11 проведено перевірку з питання підстав використання земель колективної власності колишнього КСП ім. Чапаєва площею 105,6 га ріллі директором ТОВ «Ерка» Холявко О.О. на території Новопетрівської сільської ради Новоодеського району. В результаті перевірки виявлено факт самовільного зайняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення (рілля) на площі 105,6 га, з яких: 4,48 га – проектні дороги та 101,12 га – невитребувані паї для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (посів озимих культур). В зв’язку з чим, на директора ТОВ «Ерка» Холявко О.О. складено протокол про адміністративне правопорушення по ст. 53-1 КУпАП та винесено постанову про закриття справи в зв’язку з вбачанням ознак злочину згідно ст. 197-1 Кримінального кодексу України. По даному факту нарахована шкода в сумі 78 тис. 134 грн. Матеріали справи передано до прокуратури Новоодеського району для вжиття заходів прокурорського реагування, які на даний час перебувають на вирішені.

Протягом І кварталу 2011 року державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель по області перевірено 709 рішень (розпоряджень) прийнятих органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. В ході перевірки виявлено ряд порушень, в зв’язку з чим,  головам відповідних рад направлено 62 клопотання щодо приведення у відповідність із законодавством прийнятих рішень з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель, з яких станом на 01.04.11 – 61 задоволено в повному обсязі.

Спеціалістами Управління Держземінспекції Головного управління Держкомзему у Миколаївській області здійснено перевірку законності надання в користування земель державної власності на території Єланецького району Миколаївської області з 2007 року.

Так, Єланецькою районною державною адміністрацією в період з                     2007 по 2009 рік прийнято 135 розпоряджень про надання земель сільськогосподарського призначення державної форми власності в оренду для ведення особистих селянських виробництв та фермерських господарств. З них: за 2007 рік – 84 розпоряджень, за 2008 рік – 41 розпорядження, за 2009 рік – 10 розпоряджень. В ході перевірки виявлено:

–                     6 розпоряджень прийняті з порушенням ст. 6, 7 Закону України «Про фермерське господарство»;

–                     16 розпоряджень прийняті з порушенням ст. 123 Земельного кодексу України, пункту 4 ст. 15 Закону України «Про оренду землі», пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 677.

В порушення статей 93,123,125-126,186 Земельного кодексу України, Законів України «Про оренду землі», «Про землеустрій», розпорядженнями Єланецької РДА надається дозвіл на використання земельних ділянок до проведення земельних торгів (аукціону) та на використання земельних ділянок до моменту виготовлення землевпорядної документації.

Таким чином, державні землі сільськогосподарського призначення на території вказаного району передаються розпорядженнями «Про надання дозволу на використання земельної ділянки в користування за цивільно-правовими угодами (договорами емфітевзису) в порушення Законів України «Про оренду землі», «Про землеустрій» без розроблення землевпорядної документації та всупереч вимог Земельного кодексу України, за відсутності встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок, а водних об’єктів – без відведення охоронних зон та державної реєстрації прав на земельні ділянки.

В порушення ст. 15 Закону України «Про оренду землі» до договорів не долучено акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), плани кадастрових зйомок, які визначають фактичну площу орендованої земельної ділянки, за яку має сплачуватись орендна плата.

Орендна плата, в свою чергу, визначається згідно Законів України «Про оренду землі» та «Про землеустрій» за документацією із землеустрою щодо визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки із позитивним висновком державної експертизи та затвердженої рішенням районної ради.

Відповідно до статей 125-126 Земельного кодексу України,  статті 18 Закону України «Про оренду землі» право власності на земельну ділянку та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав відповідно до закону.

У випадку оренди, використання земельної ділянки можливе після державної реєстрації договору оренди.

Договори емфітевзису в більшості випадків зареєстровані в сільських радах, а на інших взагалі відсутня відмітка про державну реєстрацію.

Укладанням таких договорів порушуються вимоги статті 9 Цивільного кодексу України, які визначають «главенство», при їх наявності, галузевих законодавчих актів та норм, а саме встановленого статтями 123-125 Земельного кодексу України порядку укладання договорів оренди земельних ділянок без наявності відповідної документації із землеустрою та подальшої державної реєстрації укладених договорів оренди землі.

Виходячи з вищевикладеного, Голові Єланецької райдержадміністрації надано клопотання щодо приведення у відповідність з чинним земельним законодавством розпорядження, які прийняті з порушенням та інформувати про результати їх розгляду у встановлений законом термін.