Набрав чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення”. Відтак державні та приватні нотаріуси тепер можуть реєструвати похідні права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Раніше це питання було в компетенції реєстраційних служб.
Даний закон дає нотаріусам доступ до Державного земельного кадастру. Будь-який нотаріус при вчиненні нотаріальних дій має право формувати витяг з Державного земельного кадастру. Це полегшує заявнику процедуру реєстрації, заявляють експерти.
“Тепер кожен, хто хоче зареєструвати, наприклад, договір оренди на земельний пай, може звернутися до нотаріуса і оформити своє право, не бігаючи по різних інстанціях. Раніше необхідно було спочатку замовити витяг з Державного земельного кадастру, а після його отримання звернутися до реєстраційної служби. Це в результаті розтягувалось на тривалий час. Надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру робить процедуру реєстрації більш простою і доступною для громадян “, – стверджують фахівці.
Прийняття даного закону – це крок до спрощення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Нововведення скорочує можливість для бюрократичних проявів, а також економить час і кошти українців.