Управління правової роботи та із зверненнями громадян Головного управління (далі – Управління) діє на підставі та у відповідності до Положення про управління правової роботи та із зверненнями громадян, затвердженим наказом Головного управління від 25.11.2009 №159-в.
Управління складається із відділу правового забезпечення та відділу роботи за зверненнями громадян.
Штатна чисельність Управління складає 11 одиниць.
Фактично працює в Управлінні 8 осіб.
Наказом Головного управління від 16.03.2010 №25-в "Про визначення відповідального в Головному управлінні Держкомзему у Миколаївській області за ведення претензійної та позовної роботи» головного спеціаліста відділу правового забезпечення Управління Грабовенко С. М. визначено відповідальною за забезпечення підготовки, узагальнення та аналізування інформації про стан правової роботи, склад юридичної служби Головного управління та територіальних органів Держкомзему у Миколаївській області та подання зазначеної інформації до Держкомзему.
За звітний період Головним управлінням було подано 1 позовну заяву до Господарського суду Миколаївської області про розірвання договору підряду №9 про виконання робіт по охороні земель, укладений між Головним управлінням та Приватною агрофірмою "Колос" 28.08.2008.
За результатами розгляду справи 15.06.2010 за участю працівника відділу правового забезпечення позов задоволено у повному обсязі.
Крім цього за звітний період до Головного управління було пред’явлено наступні позови:
1. Публічне акціонерне товариство "Райффайзен Банк Аваль" (Київ) до суб’єктів господарювання, в тому числі до Головного управління про визнання недійсними правочинів. Головним управлінням надіслано клопотання про заміну неналежного відповідача та заперечення до позову від 29.01.2010. Клопотання не задоволено. На цей час розгляд справи триває.
2. Адміністративний позов Боговика П. І. до Головного управління про зобов’язання вчинити певні дії. За результатами розгляду даного позову за участю представника Головного управління постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 17.05.2010 у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.
3. Позов Гомелька В. В. до Управління з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області про оскарження адміністративного стягнення. Представником Головного управління у судовому засіданні 09.06.2010 заявлено клопотанням про заміну належної сторони. Клопотання Головного управління задоволено. Розгляд справи триває.
4. Адміністративний позов Михальчука Б. А. до Головного управління Держкомзему у Херсонській області (Відповідач 1) та Головного управління Держкомзему у Миколаївській області (Відповідач 2) про визнання незаконними (протиправними) прийнятих рішень та бездіяльності і зобов’язання вчинити дії. Головним управлінням 24.05.2010 надіслано клопотання про відвід судді та про обов’язковість особистої участі Позивача у судовому засіданні. На цей час розгляд справи триває.
Представниками територіальних органів Держкомзему Миколаївської області прийнято участь у розгляді 115 судових справ.
Також Управлінням постійно здійснюється робота по наданню роз’яснень з питань застосування вимог земельного законодавства органам державної влади, місцевого самоврядування, юридичним та фізичним особам.
Зокрема, за звітний період всього було надано 233 роз’яснення та підготовлено 12 методичних рекомендацій, а територіальними органами Держкомзему Миколаївської області надано 212 роз’яснень.
На виконання наказу Держкомзему від 21.12.2009 №676 "Про надання відповідної інформації" Головним управлінням видано відповідний наказ, яким керівника Управління зобов’язано забезпечити особистий контроль за ходом розгляду судових справ, представниками у яких за довіреностями Держкомзему є спеціалісти Головного управління, а також зобов’язано начальників управлінь та відділів Держкомзему у містах і районах Миколаївської області забезпечити здійснення аналогічного контролю у підпорядкованих відділах (управліннях) та відповідне інформування.
При цьому слід відзначити, що працівником Управління було прийнято участь у засіданні Миколаївського окружного адміністративного суду за довіреністю Держкомзему, про результати якого було поінформовано Держкомзем у визначений термін.
Наказом Головного управління від 27.05.2010 №64-в затверджено комплекс заходів, спрямованих на підвищення якості роботи Управління, зокрема щодо проведення юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів та їх ґрунтовного редакційного опрацювання.
Управлінням планується здійснення перевірок діяльності юридичних служб територіальних органів Держкомзему Миколаївської області.